Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

(Lépésről - lépésre) :

Beagle tartása

 
 
KépA Beagle intelligens, jó idegzetû eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Engedelmes, könnyen tanuló, legendásan szelíd fajta. Kiváló tulajdonságai az évszázados tudatos tenyésztõ munka eredménye. Korábban a kennelekben nagyszámú kutya élt együtt, így kiemelt szempont volt az agresszivitástól teljesen mentes és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek tovább tenyésztése. Sokoldalú jó tulajdonságainak hála (jó orrú, kiváló tájékozódó képességû, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó), a legkülönbözõbb tartási igényeket is kielégítheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy késõn érõ fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, ne bántsuk fölöslegesen.
KépGyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerõsítést kap. Ez alatt azt kell érteni, hogy a túlzott fegyelmezés, a következetlenség a beaglebõl konokságot, makacsságot vált ki. Sok gazda, pláne az "újkutyás" gazdák panaszkodnak arra, hogy kutyájuk nevelhetetlen, a fejükre nõtt. A probléma minden esetben a gazdában, illetve környezetében keresendõ. A következetlenség (a gazda leszidja, a gyerekei megszeretgetik), a kutya folyamatos büntetése (a legkisebb "vétségért" is verést kap) felébreszti a beagle konok énjét, melynek nagy hasznát veszi a vad követésénél, de kellemetlen lehet családi környezetben. Bár ezt a gazdák nem szívesen látják be, de ilyenkor nem a kutya a hibás. A nevelése során viszont a pozitív megerõsítések segítségével szinte bármire megtanítható, egy dolgot kivéve: a beagle soha nem lesz házõrzõ. Jelzi az idegent, majd alaptermészetébõl fakadó kedvességétõl hajtva farkcsóválva szaglássza és ugrálja körbe.

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetoen akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erõs szõre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsõt kölcsönzo füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetõen akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a "vadászatot". Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgõ tekintetének és feneketlen bendõjének, megetetni ahányszor csak "hozza a tányérját", miközben a megfelelõ mozgásról már nem tud gondoskodni. Ezek az egyébként igen elegáns kutyák, az évek során fokozatosan elhíznak és sétáltatásukkor igen lehangoló látvány nyújtanak.

Kép

 

 Kép
 
Ápolás
 
Fésülés:
 
A Beagle, mivel rövidszörû, mindennapos szõrápolást nem igényel, de érdemes azért sûrûn, 2-3 naponta megfésülni és eltávolítani az elhalt szõröket, mivel a lakásban tartott kutyák, mindenfelé hullatják az apró kis szõrüket, és megnehezítve ezzel a gazdik takarítását. Egy évben kétszer figyelhetõ meg erõsebb szõrhullás, ami 2 hét alatt lezajlik, ha lelkiismeretesen fésüljük, szinte megtépjük, azaz megtrimmeljük. Ez a kutyusnak nem fáj, mivel ezek elhalt szorök. Sajnos a benti kutyák szinte egész évben hullajtják a szõrüket, kinti társaikkal ellentétben. Õk erõs, vastag szõrt növesztenek télre, ami ugye nem hullik.
 
 
Fürdetés+Szárítás:
 
A lakásban tartott kutyáknál 2-3 havonta javasolt, az udvari kutyáknál évente kétszer. Mindig kézmeleg vízzel fürdessünk, gyengéden végig masszírozva, higított samponnal. Az erõsebben szennyezett területeken lehet egy kevés tömény samponnal. A sampont alaposan öblítsük ki, mert korpásodást, viszketést okozhat, ha a bõrön marad. Legvégül balzsamos öblítést alkalmazzunk, hogy kutyánk még csillogóbb szõrû lehessen. Alkalmazhatunk még fehérítõ sampont is a fehér területen, hogy még fehérebb, vakítóbb legyen a szõr. Szárítás elõtt alaposan nyomkodjuk ki a vizet kutyánkból, ezzel is segítve a szárítást. Majd aztán kezdjük el szárítani elõször alacsonyabb fokozaton, aztán lassan állítsuk feljebb a fokozatot. Szõrrel ellentétes irányban kézzel vagy kefével fésülgessük gyengéden, nem rá nyomva a bõrére, mert könnyen kikaparhatjuk.
 
 
Karomvágás:
 
A karomvágás egyedenként változó, attól függõen mennyit mozog a kutya és milyen terepen, mert füves környezetben kevésbé kopik, mint betonon. Érdemes figyelni, fõleg ha a kutyának van farkaskarma, mert ha túl nõ letörhet, benõhet, ami nagyon fájdalmas.
 
 
Fültisztítás:
 
Egyszerûen elvégezhetjük különbözõ fültisztítókkal és kitörölhetjük a hallójáratból a piszkot, fülzsírt. Figyeljük a fülüket, mert begyulladhat, és ha idõben észrevesszük, hamarabb kikezelhetjük.
 
 
Igazítás:
 
A talppárnák közül kinyírhatjuk a kiálló szõröket, kiállításra a farokvégbõl is vágnunk kell. Végül szõrápoló spray-el befújjuk, hogy még fényesebb legyen a kutya szõre és egészségesebb.
 
 
Napi ápolás:
 
Használjunk minden séta után, törölgetõ rongyot, mancstisztító kendõt. Ezenkívül használhatunk, tisztító lemosó folyadékot vagy szárazsampon púdert, fürdetés helyett és megtisztul kedvencünk.

 

 

 
Egészség megõrzés:
 
A legtöbbet akkor tehetünk kutyánk egészségéért, ha a kötelezõ veszettség elleni védõoltás mellett, a leggyakoribb fertozõ betegségek elleni védõoltások beadatásáról is gondoskodunk. A kölykök születéskor rendelkeznek védettséggel, ez azonban az elsõ hetek után gyengül, majd megszûnik, ezért a hathetes kiskutyákat már el kell vinni az elsõ oltásra. A vakcinák lehetnek egy betegségre specifikáltak és kombináltak is, hogy melyik fajtát kapja meg, az állatorvosunk gyakorlatától függ. Amit fontos nekünk is tudni: a védõoltások hatékonysága nem megfelelõ, ha lázasan, vagy nem megfelelõ féregtelenítés mellett kapja. Ezért a féregtelenítés elengedhetetlen még az oltási sorozat megkezdése elõtt. Az oltás beadása után a védettség nem alakul ki azonnal, addig nem tanácsos az utcára, kutyák közé vinni. A parvo vírust cipõnkkel vagy ruházatunkon, kezünkön mi magunk is hazavihetjük, ezért a védettség kialakulása elõtt tegyük meg a megfelelõ óvintézkedéseket (kézmosás kutyázás elõtt, ne érintkezzen utcai cipõnkkel, ruhánkkal stb.).