Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


7 tipp, hogy a kutyád jobban viselje a kánikulát

2013.07.16

 

7 tipp, hogy a kutyád jobban viselje a kánikulát

Amikor odakint tombol a nyár, és a hőség szinte perzseli a betont, a kutyák ugyanannyira kikészülnek, akárcsak mi. Ráadásul még izzadni sem tudnak, csak a lihegéssel hűthetik magukat, ami nem túl sok. Pluszban egy hatalmas bundát is cipelniük kell, így nagyon fontos, hogy a kánikulában fokozottan figyeljünk oda kedvenceinkre.

 

Séta

Akármennyire nagy a meleg, a kutyáknak ilyenkor is szükségük van a mozgásra.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legforróbb órákban kell a parkban futtatni őket, hiszen ez még komoly veszélyt is jelenthet rájuk nézve – ilyenkor fennáll a hőguta lehetősége. 
A kora délelőtti, vagy a késő délutáni – esti séták azonban tökéletesek, bár ekkor sem lesz a kedvencünk egy villám.

 I Dream of New York City | via Tumblr
 
 

Pocak

A kutyusok nem izzadnak, mint ahogyan azt sokan tudják. Illetve csak a talpuk, de különben lihegéssel hűtik magukat. Ez azt jelenti, hogy a hő leadásuk koránt sem olyan jó, mint a miénk.
 
Nem csoda, ha keresik az árnyékot, és a hideg felületekre fekszenek. Segíthetünk rajtuk egy kicsit, ha a bundájukat bevizezzük. 
 
Ez főleg a pocakjukon előnyös, mivel itt kevesebb a szőr, így intenzívebb lehet a párologtatás, és a bőrt is hűthetjük közvetlenül.
  
Sem título | Flickr - Compartilhamento de fotos!
 
 
 

Víz

Ahogy nekünk, úgy kedvencünknek is megnő a vízigénye a nagy melegben. Biztosítsuk számára is a kellő mennyiségű friss ivóvizet. 
 
A kánikulában naponta többször is töltsük fel a tálkát, de minimum ellenőrizzük, hogy van-e benne elegendő hűsítő folyadék.
 
I <3 moustache 
 
 
 

Árnyék

Az árnyék hiánya ebben a nagy melegben akár a kutya életébe is kerülhet. Ez a szabadon tartott kedvencek esetében nem jelenthet gondot, hiszen a kutya megtalálja azt a helyet, ami kellően hűvös a számára. 
 
Azonban a láncon tartott ebek sajnos ezt nem mindig tehetik meg. ilyenkor, ha lehet, engedjük el őket, vagy ha ez semmiképp sem oldható meg, akkor gondoskodjunk arról, hogy megfelelő árnyék, és kellő víz legyen a kutya számára.
 
 Dog in summer by @asaelmalik
 

Autó

Sok gazdi előszeretettel viszi magával a kedvencét mindenhova. Ezzel csak akkor van gond, ha olyan helyre megy, ahova a négylábúak nem mehetnek be.
 
Ilyenkor semmi esetre sem szabad a kedvencet a kocsiban hagyni, mert néhány perc alatt is elpusztulhat, hiszen a fém kasznit tűző nap katlanná változtatja a belső teret.
 
One of the lost ones | via Tumblr
 

Úszás

Minden kutyus szeret úszni. Különösen ilyenkor, nyáron. Ha tehetjük, vigyük olyan helyre sétálni, ahol kedvére pancsolhat, ha másban nem is, legalább egy nagyobb tócsában. 
 
Az is jó, ha egy lavórban vizet teszünk ki neki, hiszen abba is bele tud feküdni, le tudja hűteni magát egy kicsit. 
 
Ha erre sincsen lehetőség, akkor át lehet vizezni a bundáját, amikor sétálni indulunk, hiszen a kánikulában gyorsan megszárad, de addig is hűti az ebet.
 
 Tumblr | via Tumblr
 

Ne hajtsuk nagyon!

Ebben a nagy melegben mi sem vagyunk éppen a topon, miért várnánk el ezt a kutyánktól?
 
Amikor a hőmérő higanyszála ilyen izzasztó magasságokba kúszik, a kedvencünk is lelassul, nem tud olyan gyorsan reagálni, mint ahogyan azt megszokhattuk tőle. 
 
Bár a hőség ingerlékennyé is tehet minket, ne az eben vezessük le a feszültséget, elvégre ő ilyenkor is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy teljesítse azt, amit elvárunk.
 
A hőség nagyon megviseli mind az embereket, mind pedig az állatokat. A kutyák és a macskák is nehezebben mozognak ilyenkor, fokozottabb odafigyelést igényelnek.
 
Tumblr
 
 
eredeti forrás: www.men.hu
Jelenlegi forrás : www.beagle-club.eoldal.hu