Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya tanítása

2010.12.25

A kutyák tanítása   

 

Ha nem akarjuk, hogy sok gondunk, problémánk legyen a kutyánkkal, akkor annak mindenképpen meg kell tanítani néhány alapvető feladatot.


Ha egy kutya leül a járdánál, tud laza pórázon sétálni, és tudja, mit jelent a „gyere” és a „ helyedre”, sokkal könnyebb lesz vele együtt élni.
 

 

A kutya tanítását többféleképpen megoldhatjuk: elvihetjük kutyaiskolába, hívhatunk egyéni oktatót, leadhatjuk bentlakásos kiképzésre, vagy foglalkozhatunk mi magunk is vele, otthon.

A kutyák otthoni tanítása a kutya-gazda kapcsolat legizgalmasabb része, a legjobb közös programok egyike, amikor két lény megismeri egymás gondolkodását, és kommunikációját, továbbá közösen oldanak meg feladatokat

Fontos hogy a kiképzés először ingerszegény környezetben történjen, mert így a kutya teljes mértékben a gyakorlatok végrehajtására koncentrálhat

A tanítás elején a kutya nem köti vezényszóhoz a gyakorlatot, így azért, hogy végrehajtsa kényszert kell alkalmaznunk. A kényszerítés fogalma alatt az értjük, hogy a kutyával valamilyen módszer segítségével (póráz kezeléssel, kéz használatával stb.) végrehajtatjuk a kívánt feladatot.

Ez nem azt jelenti, hogy a kutya olyasmit tegyen amely nem a természetes mozgása. A későbbiek során is célszerű alkalmazni a kényszert, hogy a gyakorlatok gyors és pontos teljesítése rögződjön. 
A kutya számár legyen egyértelmű, hogy a kiadott vezényszóhoz melyik gyakorlat végrehajtása tartozik. 
Mindig azonos erősséggel, és hangsúllyal kell kiadni a parancsokat, hogy a kutyánál a megfelelő cselekvés váltódjon ki. Nézzük például az „ül” és az „állj” vezényszavakat. Mindkettő egy szótagú szó így a kutya számára könnyen összekeverhető. Az „ül” parancsot ezért röviden, az „állj” vezényszót elnyújtva mondjuk ki, hogy a kutya érzékelje a köztük lévő különbséget.
Lényeges, hogy a vezényszó előzze meg a végrehajtást (kényszert). A kettő közötti időkülönbség csak minimális lehet, a vezényszó kiadása után azonnal következik a gyakorlat végrehajtása. Ezt teszi lehetővé, hogy a kutya a kettő között ki tudjon építeni egy megfelelő kapcsolatot és a vezényszóra is teljesítse a feladatot.

Amennyiben a gyakorlás során rendszeresen eltűrjük a kutya hibázásait, akkor beépül a gyakorlatokba ami a szabályos végrehajtás rovására megy.

Kényszerítés mellett nagyon fontos a kutya számára a dicséret. Ez soha nem maradhat el egyetlen sikeres gyakorlat után sem. A dicséret a simogatás során éreztetni kell a kutyával elégedettségünket. Jó megoldás lehet még a dicséret mellett a jutalomfalat adása, vagy a gazdával történő apportjáték.

Fontos, hogy a kutyával rendszeresen gyakoroltassuk a megtanult feladatokat. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, akkor a tanítás során elsajátított gyakorlatok felejtődnek és a kutya alkalmassága is csökken. A kutya számára a parancs lehet vezényszó, látható vagy hallható jel is, pl. kéz vagy testtartás.

A kutya többféle parancshoz is társíthatja egy gyakorlat végrehajtását, pl.: hanghoz és látható jelhez is. 
Ez tanítható úgy, hogy amikor a kutya már vezényszóra végrehajtja a gyakorlatot akkor a parancs kiadásával egy időben a vezető mutatja a látható jelet is. Megfelelő számú ismétlés után a kutya a jelre is végrehajtja a feladatot.

 

 

Pórázon vezetés 

 

A kutya feladata, hogy a vezetője mellett haladjon lépésben és futásban egyaránt Sétáláskor a kutya helye mindig a bal oldalunkon van. Vedd pórázra a kutyát, de ne engedd túl hosszúra, viszont ne is feszüljön. A "Lábhoz!" vezényszóval indulj el vele, és ha eltávolodna előre, határozottan rántsd vissza a pórázzal, és szólj rá ismét. A kutya vállának egy vonalban kell lennie a lábaddal. Ha egyenesen már jól követ, akkor próbálkozhatsz a bal és a jobb kanyarodással. Balra forduláskor lépj ki egy nagyobbat a kutya elé balra. Ezzel elkerülöd, hogy tovább haladjon egyenesen, mert a lábad balra fogja téríteni. Jobbra forduláskor mikor fordulsz, rántsd jobbra a pórázt, ne engedd, hogy előre menjen.

 

 

Behívás

 

A fegyelmezett kutyától elvárjuk, hogy hívó szóra vagy jelre azonnal gazdájához visszatérjen. Ez az egyik legfontosabb, legalapvetőbb és a legnehezebb feladat, amit a kutyának tudnia kell.
Eleinte gyakoroljuk úgy, hogy a kutyánk pórázon van. Távolodjunk el tőle, forduljunk felé, és adjuk ki a "hozzám" vezényszót. Ha erre nem kapná fel a fejét, akkor előbb hívjuk a nevén. Ha erre sem reagál, próbáljunk meg távolodni tőle, vagy guggoljunk le, esetleg mutassuk fel egyik kedvenc játékát.
Semmiképp se szidjuk össze, ha nem engedelmeskedik, ne rángassuk, ne üssük meg, ugyanis később nem szívesen jön hozzánk, mivel úgy gondolja, ha odamegy, csak verést kap.
Ha pórázzal tökéletesen megy, megpróbálhatjuk anélkül, később egyre távolabbról is. 

 

 

Ültetés

Célszerű a kutyát pórázra venni hozzá. Legyen nálad valami jutalomfalat. Állj a kutyád mellé közvetlenül, úgy, hogy ő a bal oldaladon legyen, jobb kezedben tartsd a pórázt úgy, hogy feszüljön. Add ki az "ül" parancsot, bal kezedet a kutya marjától húzd a fara felé, és nyomd le azt.
Ha ez sikerült, jutalmazd meg.
Ha pórázzal már megy, ezt is próbáld meg anélkül, később távolabbról is (ez csak úgy fog menni, ha a kutyád már tudja a helyben maradást.)

 

 

Fektetés

A póráz kezdetben legyen a kutyán. Ültessük le, majd a "Feküdj!" parancsszót kiadva jobb kezünkkel húzzuk a föld felé a pórázt, ballal pedig nyomjuk lefelé a kutya marját.
Másik módszer, ha egy kis jutalom falatot tartunk az egyik kezünkbe, és a föld felé közelítünk vele, mire a kutya követi a kezünket, és lefekszik.
Itt is segíthetünk neki azzal, ha a nyakánál lefele nyomjuk őt.
Ha lefeküdt, jutalmazzuk, adjuk neki az eledelt. Próbáljuk egy kis időre fekve tartani, nem jó, ha azonnal felpattan.
Ha így már megy, póráz nélkül is kipróbálhatjuk. Ezután pedig kicsit távolabbról is. Ekkor álljunk vele szembe, ültessük le, hogy helyben maradjon.
Távolodjunk el, (kezdetben egy - két lépésre), nyújtsuk ki a jobb kezünket vállmagasságban előre, tenyérrel lefele, majd mutassunk vele a föld felé, 

 

 

Helyben maradás

Nehéz gyakorlat, mert minden kutya ragaszkodik a gazdájához, és az most otthagyja őt, eltávolodik tőle. Éppen ezért, ennél a gyakorlatnál igen nagy türelemmel kell lennünk a kutyánkkal szemben.

Eleinte itt is célszerű pórázon tartani a kutyát.
Álljunk elé, ültessük le, majd tenyerünket tartsuk ki vállmagasságban előre és adjuk ki a parancsot: "MARADJ!". Óvatosan távolodjunk tőle, kezünket továbbra is kitartva. Ha megmozdulna, kicsit rántsuk vissza a pórázt. Semmiképp ne legyünk vele durvák. Próbáljunk meg kisebb, majd később egyre nagyobb köröket írni körülötte. 
Ha már megy vegyük le a pórázt, és gyakoroljuk úgy, egyre távolabbról.
Távolról ne dicsérjük a kutyát, mert könnyen megtörténhet, hogy elindul felénk!
A sikeres oktatás és a gyors tanulás titka a kitartás, a nyugalom és a pozitív motiváció, azaz a dicséret és a jutalom. 
A gyakorlat ne legyenek hosszúak, és csak akkor kezdjük el, ha kutyusunk is érdeklődő, aktív és akkor hagyjuk abba, amikor ő még szívesen folytatná, vagyis ne várjuk meg, míg a kutya megunja a gyakorlatozást. 

forrás : www.beagle-club.eoldal.hu