Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyatartók 9 veszélyes hibája

2013.04.28

 Nem véletlen a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Megfelelő gondoskodás esetén ugyanis rengeteg pozitív élménnyel gazdagíthatjátok egymást. Ám az idilli képhez elengedhetetlen, hogy törekedj bizonyos hibák elkerülésére..


 

Hagyni, hogy ő sétáltasson

Egyik kutyus sem született úgy, hogy „gyárilag” tudta volna, miként illendő sétálni egy emberrel. Nevelés és lelki alkat kérdése, hogy kedvenced milyen gyorsan sajátítja el az alapokat – amennyiben ez nem történik meg, mindkettőtöket veszélybe sodorhat. 

Sokan ugyanis azért kötnek ki a baleseti sebészeten, mert pórázon rángatja őket az ebük, ami miatt elestek.

 Large

 

Nem törődni a kullancsokkal

Miután sétáltál egy nagyot az erdőben, mindig alaposan átnézed magad, ugye? A kutyáddal is tedd ezt meg, hiszen ők is éppúgy veszélyes fertőzéseket szedhetnek össze az apró élősködők miatt, akár Lyme-kórt is! 

Amennyiben kullancsot találsz a kutyádon, csipesz segítségével óvatosan távolítsd el, és ha nehézségekbe ütközöl, inkább bízd orvosra a dolgot!

 Large

 

Kihagyni a féregtelenítést

Az emésztőrendszerben tanyázó gyűrűsférgek gyakori problémának számítanak kutyáknál és macskáknál egyaránt. 

Sokan nem tartják szem előtt, hogy az emberre is veszélyt jelentenek, így nem adnak rendszeresen féreghajtó tablettát megelőzésképp a kedvenceiknek. Kérdezd meg az állatorvost, milyen fajtát ajánl és milyen mennyiségben!

Large 

 

Az ivartalanítás mellőzése

Hacsak nem tenyésztésre szánt ebbel büszkélkedhetsz, érdemes megfontolnod az ivartalanítást a nem kívánt szaporulat megelőzésére. 

Az ivartalanított állatok kiegyensúlyozottabban viselkednek, hiszen nem fordul elő náluk a párzási időszakra jellemző beszűkült tudatállapot – így egyszerűbb velük az élet.

Large

 

Túletetés

Egy kis nasi ezért, egy jutalomfalat azért, egy szép csont csak úgy... A kényeztetésre irányuló szándék szenvedésbe és tragédiába torkollhat, ha hagyod, hogy kedvenced elhízzon. 

A túlsúly nála is a belső szervek elzsírosodásához és krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Őszintén lásd be, ha kutyádnak diétára van szüksége!

13481169049769_f_large

 

Túl kevés mozgás

A különféle testhelyzetben pihenő állatok elképesztően aranyosak tudnak lenni, ám ha kutyád ilyen pozícióban van reggeltől estig és estétől reggelig, éppen olyan mozgásszervi, illetve szív- és érrendszeri gondok alakulhatnak ki nála, mint a folyton egy helyben ülő embereknél. 

Mindkettőtöknek jót tesz, ha naponta többször leviszed sétálni

Large

A testbeszéd félreértése

Rengetegen meggyőződéssel állítják, hogy a farokcsóválás csakis a szimpátia jele lehet. Tudtad, hogy a kutyák akkor is így viselkednek, ha támadásra készülnek? 

A játékosság és az agresszió összekeverése vezet a legtöbb támadáshoz. Ha ebed sokszor van emberek között, próbálj minél mélyebben tájékozódni a témában!
Large

Túl kevés figyelem

A kutyád nem lesz boldog attól, ha megveszed neki a legszebb fekhelyet, a legjobb játékokat és a legdrágább tápokat. Naponta több órát kell foglalkoznod vele, hiszen érző lélek, aki igényli a társaságot és a szeretetet! Ha nagyon elfoglalt vagy, mindenképp gondold végig négylábú befogadása előtt, lesz-e rá elég időd.

Összeállításunkban a leggyakoribb hibákra szorítkoztunk. Ha tapasztalatból vagy hallomásból kiegészítenéd a listát, bátran tedd meg kommentben. Várjuk az ötleteidet!

4_large

eredeti forrás:http://www.bien.hu/
jelenlegi forrás : www.beagle-club.eoldal.hu