Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ivartalanításról

2012.08.10

 

  Egy ideális világban minden kiskutyára barátságos otthon és odaadó, gondoskodó gazda vár. Sokszor vitaalapot adó kérdés az ivartalanítás. Vannak akik ellenzik, vannak akik nem. Talán ennek oka az is lehet, hogy még mindig közhiedelemként terjed az a mondat: "a kutyának egyszer szülnie kell" Nos, nem kell. Ez semmilyen egészségügyi vagy egyéb ok nem írja, írhatja elő..

 

Sajnos, ez a valóságban nem így van. Évente sok tízezer nem várt vagy elhagyott kutyakölyök és felnőtt kutya pusztul el. 
A kutyaszerelem nem ismer határokat. A legnagyobb elővigyázatosság sem elég akkor, ha egy szuka éppen tüzel. 

Amennyiben a "baleset" bekövetkezik, és a kutyának kölykei születnek, gazdájuk, azaz Ön lesz értük felelős. Tehát, mindig, amíg nem talál mindnek (akár kilenc kiskutyának is) meleg otthont és szerető gazdát, Önnek kell gondoskodnia róluk, Önnek kell állnia az eledel és az állatorvosi vizsgálataik, oltások költségeit, Ez pedig nem is olyan csekélység.

A gazdátlanul kóborló vemhes kutyák vagy az értelmetlenül világra jött, elhagyott kiskutyák nem mindig olyan szerencsések, hogy átmeneti otthonra találjanak egy kutyamenhelyen, ahol új befogadóikra várhatnak. Sok kutyusra az utcán már csak szívszorítóan rövid és nyomorúságos élet vár.

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít. A műtét előtt a kutyákat elaltatják, és már 1 óra múlva távozhatnak a klinikáról, 10 nap után, a varratszedést követően, biztonsággal térhetnek vissza  társaik közé. Az pedig, hogy az ivartalanítással addig kell várni, amíg a lánykutya legalább egyszer nem hozott kölyköket a világra, tévhit.
Az ivartalanításon átesett kutya nem szenved többé a tüzelés kellemetlenségeitől, vagy az álvemhességek tüneteitől. Sőt, a műtét után csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. 


 

A kankutyák nemcsak akkor okoznak kellemetlenségeket, ha megszöknek, hanem akkor is, ha a párzás időszakában bezárva tartjuk őket. Ugatásuk, vonyításuk, területmegjelölő szagjeleik, agresszív, néha romboló magatartásuk sok gondot okoz. Vannak olyan kutyák, amelyek akár a csukott ablakon is kiugranak, ha ösztöneik erre szólítják őket. 

A kankutyák ivartalanítása hasonlóan rutinjellegű eljárás, mint a szukáé. Az ivartalanított kutyák kevésbé hajlamosak az elkószálásra és az agresszív viselkedésre. 

Az ivartalanítással járó költségek nem túl magasak. Mindenesetre biztosan alacsonyabbak, mint a váratlan vemhességgel, a jövevények felnevelésével vagy a balesetet okozó kószáló kankutya állatorvosi kezelésével összefüggő költségek. Budapesten a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Rex Kutyaotthon Alapítvány  jóvoltából a rászorulók részére, jelentős kedvezménnyel végzik el az arra kijelölt állatorvosoknál az ivartalanítási műtéteket. 

Kérjük, végeztesse el ezt az egyszerű műtétet,ha nem szeretne kölyköket. Ezzel nemcsak sok kellemetlenséget, bajt előzhet meg, hanem azt is, hogy újabb olyan kiskutyák jöjjenek a világra, amelyek már születésükkor halálra vannak ítélve. Az ivartalanítás az egyedüli biztos módszer arra, hogy a nem kívánt megszületéseknek elejét vegyük. Ez a kis vágás további bajokat előzhet meg. 

 

eredeti forrás:  http://kutya.hu/ 
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu