Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhízott a kutyám, mit tegyek?

2011.03.12

 

A kutyám elhízott , segítség!   

 

Utcán járva gyakran találkozni „elhízott „ gazdi elhízott kutyájával. Főleg idős vagy nagyon elfoglalt gazdával rendelkező emeletes házi kutyákat fenyeget a veszély , hogy testük az elhízástól hordó alakot ölt és már egy szikrányi érdeklődést sem mutatnak üldözésre kínálkozó macska vagy postás láttán , viszont a konyhában a hűtő előtt vagy az ajtóban várakozva órákat képesek várni pár kis potya falatokra várva.

A fajtára, nemre, korra jellemző ideális testsúlyt  kismértékben meghaladót túlsúlynak, a több, mint  15 %-al meghaladó állapotot elhízásnak nevezzük. Az elhízás elbírálása nem egyszerűen a testtömeg lemérést jelenti, emellett szükséges a kondíció becslés pontozásos elbírálása a pontos diagnózis megállapításához.
 
 
 
 
Honnan tudjuk, hogy túlsúlyos a kutyánk?
Az állatorvosok gyakran egy 9 pontos pontozási rendszert alkalmaznak a háziállatok alakjának felmérésében. Az 1 pont kóros soványságot, míg a 9 kóros túlsúlyt jelent. Mivel a fajtól függően változik a testípus, ezért meglehet, hogy egy 5 pontos magyar vizsla vékonyabb lesz, mint egy bulldog azonos pontszámmal, de mindkettő az ideális tartományba tartoznak.

1 - kórosan sovány
3 - sovány
5 - ideális testsúly
7 - túlsúlyos
9 - kórosan elhízott

A következő lépésekben te is megállapíthatod kutyád milyen tartományba tartozik:
1. Nézd meg és tapogasd ki az állat bordáit. Ha szemmel láthatók a bordák, akkor a kutya túl sovány. Ha a zsír alatt nehéz kitapintani a bordákat, akkor az állat túlsúlyos.
 
2. Nézd meg a farok tövét. Ha a zsírtól nem érzed a farokcsontot, az állat nagyon túlsúlyos, ha viszont könnyen kitapintható a csont, akkor sovány.
3. Tapintsd ki az állat egyéb csontos testrészeit, mint a gerinc, váll, csípő. Ha a csontok könnyen érezhetők, akkor a kutya túl sovány. Ha nehezen tapinthatók ki, akkor túlsúlyos.
4. Tekintsd meg az állatot felülről. A bordák mögött a kutyáknak határozott derekuk kell legyen. Ha a derék túl vékony, akkor sovány, ha szinte hiányzik a derék, vagy akár szélesebb, mint a bordáknál a test, akkor kórosan túlsúlyos.
5. Nézd meg a kutyát oldalról is. Ha a hasa erősen be van horpadva, a kutya kórosan sovány. A túlsúlyos kutyáknál a has nemcsak nem horpad be, de kidudorodik.

 

Miért túlsúlyos egy kutya?
Bár a legtöbb esetben a túletetés és kevés mozgáslehetőség miatt alakul ki a  túlsúly, ritka esetben azonban betegség, genetika vagy gyógyszerek is tehetnek róla.

Ha a kutyának megmagyarázhatatlan testúly növekedése és nagy étvágya van, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy ki lehessen zárni a betegségeket.
 
 
Miért hízik a kutya, ha a kutyaétel gyártójának utasításait betartjuk?
A címke utasításai "átlagos" méretű kutyára vonatkoznak, aki "átlagos" fizikai tevékenységet végez. Mindig indulj a minimálisan javasolt mennyiséggel, kísérd figyelemmel az állat súlyát néhány hétig, ha nem hízik, akkor kicsit növelheted az adagot.

Vedd figyelembe azt is, hogy ha a kutya ételmaradékot is fogyaszt, akkor kevesebb kutyaételt kell kapjon.
 
 
 
Szükséges a diéta a fogyáshoz?
Kérd ki az állatorvos véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú diétás ételt érdemes adnod a háziállatnak. Ha nem kell nagy mennyiségű súlyt "leadnia" a kutyának, akkor elegendő növelni a mozgás lehetőségeket, illetve csökkenteni az ételadagon. 

Figyeljünk arra, hogy kevesebb zsírt fogyasszon és több rostot. Ma már kaphatók diétás kutyaételek is, amelyek több fehérjét és rostot tartalmaznak, de kevesebb zsírt és szénhidrátot.
 
 
Milyen gyorsan tud lefogyni a kutya?
A kutyák testsúlyuk 0,5-2 százalékat tudják leadni egy hét alatt. Például egy 50 kilós kutya 0,25-1 kg-ot tud fogyni. A 2 százaléknál drasztikusabb fogyás egészségügyi kockázatokkal jár, és többet árthat, mint használ. 

Ezen kívül fontos tudni, hogy a kutyák télen természetes módon híznak, mert ilyenkor kevesebb mozgásban van részük, ezért ebben az időszakban enyhén csökkentsük az adagot.
 
 
Mikor szoktak a kutyák hízni?
A legtöbb súlyprobléma akkor jelentkezik, amikor a kutya felnőtté válik, vagy ivartalanítva lett. 

A felnőtt állat étvágya gyakran nagyobb, mint amennyi indokolt lenne, ezért a jószívű gazdik szívesen kényeztetik kedvencüket extra falatokkal, ez pedig "nyomot hagy" a kutyán.
 
 
Miért veszélyes a kutyák elhízása?
A kutyák elhízása számos egészségügyi problémát vonhat maga után, mint például:
- arthritis
- szívbetegség
- légúti betegségek
- cukorbetegség
- hátproblémák
 
 
Testmozgás
A túlsúlyos kutyáknak rendszeres testmozgásban kell legyen részük, mint a gyaloglás, kocogás, futás vagy interaktív játékok (labda-üldözés, frizbizés). Az úszás is eredményes testsúlycsökkentő mozgásforma, feltéve ha van hely a gyakorlati megvalósításhoz. 

A mozgás mennyiségét lassan és fokozatosan növeljük. Tekintsük a kutya fogyókúráját is olyannak, mint egy emberi fogyókúrát: növeljük a fizikai aktivitást és csökkentsük a bevitt ételadagot.
 
 

Az elhízás a szükségleten felül bevitt energia okozta állapot.  Ennek diagnosztizálása, mértékének megállapítása nem egyszerűen azt jelenti, hogy egy kutyát kövérnek nevezünk vagy sem. Az elhízás mértékének, típusának, kiváltó okainak megállapítása, valamint kezelés módjának meghatározása állatorvosi feladat. A kövér kutya mindennapi táplálékának lecsökkentése fogyókúra céljából, állatorvosi kontroll nélkül veszélyes, a kutya egészségét kockáztatja

- Növelni kell az állat napi mozgását, sétáltatását, de ennek idejét, intenzitását mindig az állat egészségi állapotának figyelembevételével kell meghatározni. Minimálisan a napi 1 órás mozgás célszerű.

             - A megfelelő diéta kiválasztása kulcsfontosságú. Nem az addig etetett táplálék mennyiségének csökkentéséről van szó. A táplálék összetevőit, összetételét, energiatartalmát, adagját kell megváltoztatni.

 §          Elkényelmesedett kedvencünket lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá a rendszeres testmozgáshoz. A kis eredményeknek is örüljünk, elsőre például az is tökéletesen megteszi, ha a pár lépéssel távolabb helyezzük az ételes tálat a fekhelytől, és a kutya óriási küzdelemmel, legyőzve a hatalmas távolságot elér a koszthoz. Másnap emelhetjük a távot, így eljuthatunk egészen az ajtóig. Ha kutyusunk sikerrel veszi az akadályokat, akkor érdemes megjutalmazni, persze csak egy baráti vállveregetéssel, hiszen mindenféle nassolás szigorúan tilos! Következő nap akár kivihetjük az utcára is, majd pár nap múlva már a saját lábán is kimerészkedhet. Így a kutya szinte észrevétlen szokik hozzá a mozgáshoz. Ha eddig minden simán ment, akkor kisebb feladatokkal színesíthetjük az egyébként könnyen rutinná váló napi sétát: acsarkodás a szomszéd nénire, postáskergetés két háztömbön keresztül, környék összes macskájának kitartó üldözése.

§    -                    A séta hosszát (időtartamát) naponta - következetesen - 4-5 perccel hosszabbítsuk. Megbízhatóbb és ellenőrizhetőbb a folyamat, ha az etetésről (napi mennyiség) és a sétáról (napi időtartam) is naplót vezetünk.

§  -                Nagytestű növendékek esetében nem javasolt a túlzott terhelés ("provokált" futtatás), ezzel érdemes megvárni a csontozat, izomzat teljes kifejlődését, de akkor is fontos a fokozatosság betartása.

§   -                 Ne akarjunk azonnal eredményt! Hetente mérjük meg az állat súlyát (azonos időpontban, etetés, itatás előtt). Ha kis mértékben is, de folyamatosan csökken az állat súlya, akkor elégedettek lehetünk az eredménnyel.

§    -              Nagy túlsúly esetén érdemes orvosi segítséget igénybe venni, illetve speciálisan fogyókúrára kifejlesztett tápokat venni. Ezeknek ugyanis nagyobb a rosttartalma, ami telítettségérzetet okoz, és tartalmazza az állat számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Tapasztalatok szerint ezeket a tápokat az állatok szívesen fogyasztják. Nem árt tudni, hogy a diétás tápok a normál tápoknál valamivel drágábbak, de a kutya egészségét nézve mindenképpen megéri. A normál és fogyasztó tápok etetését kombinálni is lehet annak függvényében, milyen "sürgős" a fogyasztás.

 
 

Fontos az is, hogy a fogyás mértéke megfelelő ütemű legyen, ne legyen túl radikális, gyors (az állat életét veszélyezteti) de túlságosan lassú sem (a tulajdonos nem lát eredményt, abbahagyja). A testsúly 15-20 %ának leadása 4-6 hónap alatt tekinthető kockázatmentesnek az állat számára.

 

eredeti forrás : bien.hu
jelenlegi forrás: 
www.beagle-club.eoldal.hu