Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha a kutyánk más állatok ürülékét eszi...

2010.11.11

               

           Miért esznek a kutyák ürüléket? 

                         vitamin hiány miatt , vagy csak hobbiból?


Erre a kérdésre már rengeteg elméletet gyártottak. Előfordulhat, hogy hiányzik valami az étrendjükből, például a B-vitamin, vagy éppen túl sokat kapnak valamiből, például szénhidrátokból. Oka lehet például hasnyálmirigy-elégtelenség, vagy paraziták miatt kialakult súlyos alultápláltság, esetleg éhezés. Azonban sok kutya, különösen menhelyen élő, a nyugtalanság vagy a feszültség miatt fogyaszt ürüléket. Olyan is előfordulhat, hogy a gazdája egyszer-kétszer rajtakapja, amint a székletét eszi, ezért megbünteti, és a kutya ezt úgy értelmezi,, hogy a széklet rosszat jelent, és megpróbálja eltüntetni a nyomokat.

Egy másik elmélet szerint az  ürülékevés  egy olyan jellegzetesség, amit a kutya idővel ki fog nőni. A farkasok és a prérifarkasok olyankor esznek ürüléket, ha a táplálékuk nem elegendő. A növényevők ürüléke pedig nagyon sok B-vitamint tartalmaz. Egyes kutatók szerint a farkas (és néhány kutya) azért fogyasztja, hogy pótolja a vitaminbevitelt.

 

 

Hogyan előzzük meg az ürülékevést?

A leghatékonyabban módszer, ha az udvart és a kutyaházat álladóan ürülékmentesen tartjuk. Néhány kutyatulajdonos szerint az is megoldást jelenthet, ha olyasvalamit használnak, amitől az állat táplálékának íze borzalmas lesz. Az állat megemészti a szert, ezáltal nagyon rossz ízű lesz az ürüléke.

Ezek a módszerek olyankor a leghatékonyabbak, amikor ez a viselkedés a kezdeti stádiumban van. Ha az ürülékevés  már szokássá vált, nagyon nehéz leszoktatni róla az állatot. Az ürülékevés kiküszöbölésének néha az az egyetlen módja, ha a kutyára szájkosarat teszünk. De fontos, hogy még a szájkosárral ellátott kutyát se hagyjuk felügyelet nélkül. Hasznos lehet továbbá, ha játékokat csempészünk a környezetébe. Találnunk kell valamit, ami szórakoztatóbb számára, mint az ürülékevés.

 Ellenőrizzük a kutya étrendjét, és győződjünk meg róla, hogy nem tartalmaz túl sok szénhidrátot, viszont a B-vitamin mennyisége elegendő! Lesz olyan kutya, amelyiknek javulni fog az állapota, ha gyakrabban eszik, ezért érdemes lehet növelni az étkezések számát (azonban ne változtassunk a napi bevitel mennyiségén).

 

Mi az ürülékevés  egészségügyi kockázata?

A széklet fogyasztásával sok parazita kerülhet a kutya szervezetébe. A növényevők jellegzetes parazitákkal rendelkeznek; ezek nem okoznak betegséget a kutyában. Azok az ebek azonban, amelyek megeszik a többi kutya vagy a macskák székletét, ismételten megfertőzhetik önmagukat parazitákkal,  fonál-vagy ostorosférgek is a szervezetükbe kerülhetnek. Ezek a kutyák rendszeres székletvizsgálatra szorulnak, és annak függvényében, hogy milyen parazitákat fedeztek fel náluk, a megfelelő gyógyszerrel kell őket féregteleníteni.

A legbiztonságosabb , ha kutyádat ilyenen rajta kapod és pár nap , hét után elváltozást tapasztalsz kutyád viselkedésén fordulj állatorvoshoz .

forrás: www.beagle-club.eoldal.hu