Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha kutyánkal utazunk...

2012.01.04

 

Ha elutazunk gondolnunk kell kedvenceinkre, több féle megoldás van:

1.magunkkal visszük,
2.kutyapanzióba adjuk (ez egy elég költséges dolog),
3.otthon hagyjuk és megkérjük ismerősünket gondoskodjon róla távollétünkben,
4. ismerősünkre bízzuk. A következőkben arról szeretnék egy kis információt adni, hogy ha magunkkal szeretnénk vinni kis kedvencünket milyen feltételei vannak ennek.                               Ha magunkkal visszük:
 

Tömegközlekedés eszközökön:
-A metrón, buszon, villamoson, trolin, HÉV-en csak szájkosárral és pórázon lehet őket szállítani
-A kutyáknak a tömegközlekedési eszközökön teljes árú jegyet kell fizetni nekik is.
 
 
Vonat:
- csak gyors- és személyvonaton lehet kutyát szállítani
- szájkosárral, pórázzal és érvényes veszettségi oltási könyvel
- fülkés kocsiba csak az ÖSSZES utas beleeggyezésével lehet bevini
- egy fülkében legfeljebb két kutya utazhat
- Nagytestű, 20 kg-nál nehezebb kutya csak a 2.osztályú személykocsi peronján szállítható
- A vakvezető kutyát  az 1. és 2.osztályú és az étkezőkocsiba is be lehet vinni díjfizetés nélkül, az ott utazók egyetértésének kikérése nélkül
 
 
Autóban:  Ha kocsival utazunk akkor  a következőkre kell odafigyelni:
- álljunk meg kb. 2 óránként hogy kutyánk mozoghasson egy kicsit, elvégezhesse a dolgát, és ihasson
- lehetőleg ne etessük a kutyát közvetlen az utazás előtt mert felfordulhat a gyomra
- vigyünk mindig friss vizet számára is
- SOHA ne hagyjuk a kutyát még akár öt percre se nyáron a kocsiban, mert nagyon hamar hőgutát kap és ebbe akár bele is halhat
- A kutyát az erre alkalmas szállítódobozba, ketrecbe a hátsó részben rögzítve, vagy a biztonsági övhöz kapcsolható hámmal ajánlott szállítani.
 
 
Repülő:
A repülőgépen való utazás a legkellemetlenebb a kutyáknak. mert félelmetes, zajos, furcsa érzéssel társul.
-itt a kutyák általában a csomagtérben utaznak és megérkezés után általában több napos vagy akár több hónapos karanténba kerülnek.
Karantén idők országonként:
-Nagy-Britannia: kb . 6 hónap
-Ausztrália: kb . 180 napot a kiutazás előtt várni kell, megérkezés utan meg 30 nap karantén
vannak olyan országok ahol nem kell karanténozniuk kedvenceinknek. Utazás előtt mindenképpen járjunk utána, hogy ahova készülünk ott mik a kutyakivitel szabályai.
 
 
 
 
 
Megeshet , hogy nem tudunk vagy nem szeretnénk kutyánk nélkül elutazni.
A repülővel való utazásra alaposan fel kell készülnünk.
 
Egyes kutyáknak nem jelent gondot a repülés. Például azoknak, akik már az autókázáshoz kényelmesen hozzászoktak. Vannak viszont, akik számára nagyobb próbatételt jelent ezzel az új élménnyel való találkozás.
 
-csak akkor vidd magaddal az utazásra az állatot, ha meg vagy győződve róla, hogy jól fogja érezni magát az utazás alatt. Ha nem vagy biztos benne, hogy több az öröm, mint az üröm, és van más lehetőséged, ne tedd ki felesleges stressznek.
 
-A jegyed megvásárlásakor ne felejts el gondoskodni a kutya jegyéről is. Mindig olvasd el figyelmesen az adott légitársaság kutyák szállítására vonatkozó utazási feltételeit, nehogy kellemetlen meglepetésként érjen, ha például nem engedik az állat szállítását az utastérben. Vannak ugyanakkor olyan légitársaságok, akik egyáltalán nem vállalják az állat szállítását.
Minden esetben külön meghatározott díjat kell fizetni a szolgáltatásért. A légitársaságok egy járaton általában csak bizonyos számú állat szállítását engedélyezik, emiatt is ajánlott a kutya helyének előre foglalása.
 
- Mindig készíts be bőségesen ételt és vizet, és csatold a konténerhez a speciális etetési utasításokat, ha vannak ilyenek.

- Mindig kifejezetten repülésre alkalmas kemény falú szállítóeszközbe helyezd a kutyád, melyen jól látható módon szerepel a címed és az elérhetőséged. Ez rázkódás esetén megóvja az állatot a sérüléstől. Ragassz rá élő állat - „Live animal” feliratú matricát.
Ne szállj fel a repülőre addig, míg meg nem győződtél róla, hogy a kutya is a gépen van. Kérdezd meg a légi utaskísérőt. Ugyanez a helyzet leszálláskor is, addig ne hagyd el a gépet, amíg meg nem győződtél róla, hogy a kutyát levették, a gépről. Amint ez megtörtént siess érte a poggyászpulthoz.

forrás: www.beagle-club.eoldal.hu