Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hogyan kell viselkedni egy kiállításon?

2010.06.19

 

 

hogyan kell viselkedni egy kiállításon?

 

 

A ringben megfelelő viselkedés, szabályokra való felkészítés                                      bármely kennelben a napi rutinsorán kell, hogy megtörténjen.                                        Sajnálatos módon sokan esnek el győzelmektől és díjaktól , mert a kiállító                        nem ismeri a ring szabályokat, s ezért a kutya viselkedése nem megfelelő.                   Nagyon súlyos esetben a ringből való kizárás is előfordulhat.

Némely kutya képlékenyebb a tanulásra; élvezi azt, hogy foglalkoznak vele.
Ösztönből vezérelve érzi, hogy melyek az elvárások vele szemben,                              amikor ringbe áll.
Azonban ők a kisebbséget képviselik a kutyatársadalomban.                                             
A többséget szoktatni és trenírozni kell, hogy majdan a bírók szeme                                 elött a legelőnyösebb formáját hozza.A kezdő felvezetőknek                                              ezért pontosan ismerniük kell a ring szabályokat, bírói
követelményeket, és tisztában kell lenniük azzal, hogy kutyájuk                                felkészítése sok idő és türelmet igényel. Minden bíró alapvető                                        kérése, a kutya ringben való megadott irányban történő fegyelmezett                                   felvezetése,a bírálatra várakozó ültetés, és a fogazat megtekintésének                       elősegítése.  Fontos a kutya 1-2 percre való standard szerinti megállítása!

Ebben a pozícióban mutatja a legjobban alakját, izomzatát és                                  végtagszögeléseit!

Amennyiben ennek az alapvető elvárásnak az állat nem felel meg, nehezen                   várhatjuk el a megfelelő díjazást. 
Mielött egy Beagle megkezdené                            kiállítási karrierjét, meg kell, hogy tanulja a fegyelmet és az egyhelyben                         történő megállást! Így mutatkozik meg kiváló fajtajellege.

Ezután következik a szabad, de fegyelmezett mozgás póráz segítségével.                       
Hogy mikor kell elkezdeni a kutya felkészítését, erről eltérőek a vélemények.
Egyesek szerint minél korábban annál jobb. Mások úgy vélik, hogy előbb a                  kölyök tanulja meg a póráz viselését, és azon való vezetés szabályát,                                amire később lehet építeni. Kutyánk esetében egyet figyelembe kell,                                hogy vegyünk, a kölyök beagle nagy kifejezőkészséggel rendelkezik,                          gyorsan, könnyedén tanul, és nagy kapacitású memóriával rendelkezik!

Az elso" leckének rövideknek kell lenniük, és sűrűn kell egymást                                        követniük, lehetőleg azonos időközökben. Ezek minél gyakoribbak                                     annál hamarabb érünk célt!

Fontos a kutya állandó dicsérete, és alkalmankénti jutalmazása!

A legelső leckéknek tartalmazniuk kell a kívánt pozícióban történő megállítást.                      A megfelelő pozíció a következő:
  - A mellső lábaknak egyenesen, párhuzamosan, a test vonalán                                      
belül kell lenniük.
  - A testnek úgy kell elhelyezkednie, hogy a hát vonala egyenes, feszes                         legyen.
  - A hátulsó lábaknak párhuzamosnak, enyhén hajlottnak kell lenniük,                              párhuzamos csánkokkal.
  - A fejet megfelelően magasra kell emelni, hogy mutassa a koponyát                                 és a nyak                  természetes hosszát. Annyira viszont nem magasra,                        hogy a fülek helyzete, és a pofa kifejezése eltorzuljon.
  - A farok egyenes és felálló legyen.

Az első leckék során nehéz a kölyköt ebben a megkívánt pozícióban                               megállítani, de türelemmel, esetleg jutalmazással ez is elérhető.

Sosem szabad engedni, hogy a kölyök a felkészítés során féljen!                                   Elveszti érdeklődését, és nem fog velünk együttműködni. Ha elértük,                                   hogy megáll próbáljuk elengedni őt, hogy megtartsa magát. Ha leül,                               vagy elmozdul, igazítsuk vissza!   

 

Amikor a megkívánt pózt felveszi, mindig ugyanazt a vezényszót ismételjük                                         neki, ami egyedenként bármi lehet. A legelterjedtebb az ÁLLJ!

Az első leckét a kutya számára ismerős környezetben kell adnunk,                                s mikor már megszokta a pórázt,                                         idegen helyen is gyakorolhatunk. Fontos része a felkészítésnek                                   a kutyák                  társasága, hiszen így      érhetünk el ring-hatást.

 

 Az a kutya, mely idegen szaggal telített környezetben vezényszóra megállja                                      a helyét, és megfelelően viselkedik, nagyobb eséllyel indul,mint más társa!

A Beagle természeténél fogva kedves és tanulékony, értelmes lény,                             kit megfelelően oktatva igazi kezes, és sok örömet szerző társsá                     nevelhetünk.

forrás: www.beagle-club.eoldal.hu