Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyafürdetés

2012.06.22

 

Fürdetni vagy nem fürdetni?

 Első lépésként konzultáljunk az állatorvosunkkal, hogy milyen tanácsokkal tud szolgálni konkrétan a mi kutyánk fürdetését illetően. A különböző fajtájú és tartású kutyák ugyanis mind eltérő gyakorisággal igénylik a fürdetést, és a kutyasamponok közül sem mind felel meg bizonyos fajtáknak. Ha a kutya sok időt tölt a szabadban, kimondhatjuk, hogy a gyakori fürdetés elengedhetetlen. Egyes fajtákat, mint például az uszkárokat, általában gyakrabban kell füröszteni, mint a német juhászt. A sima szőrű kutyáknak rendszerint ritkábban van szükségük a fürdetésre. Természetesen a tartási körülmények ebben az esetben is meghatározó szerepet játszanak.

 

Hányszor fürdessük a kutyát?

A túl gyakori (például hetenkénti) fürdetéssel kimoshatunk a kutya bundájából sok alapvető fontosságú anyagot, ami a bőre kiszáradásához vezethet. Hacsak a kutya nem kifejezetten piszkos, rendszeres fésüléssel, keféléssel csökkenthetjük a szükséges fürdők számát. Így is elérhetjük, hogy kutyánk tisztának érezze magát és a szemlélőben is ápolt, gondozott állat benyomását keltse.

 

 

Előkészületek
Még mielőtt sarokba szorítjuk és a fürdőbe tereljük a kutyát, készítsünk elő mindent, ami a fürdetéséhez szükséges. Készítsük elő a fürdetés helyszínét (előre ne hívjuk fel a kutya figyelmét a várható megpróbáltatásra, mert ezzel csak az idegességét fokoznánk). Lássuk, mire lehet szükség:

1.-Az állatorvos által ajánlott kutyasampon (az ember számára gyártott termékek allergiás reakciót válthatnak ki)
2.-Növényi eredetű fürdőolaj
3.-
Fürdetőrongy vagy -szivacs Törölközők (minél nagyobb a kutya, annál több törölközőre lesz szükség)
4.-
Egy meleg, huzatmentes zug a lakásban
5.-
Póráz, ha a kutyát kádban fürdetjük (Ha a szabadban végezzük a fürdetést, természetesen akkor is célszerű a kutyát egy fix ponthoz kikötni.)
6.-
Kefe és fésű a kutya bundájának rendbe tételéhez
7.-
Puha kefe az ujjak közötti területek és a karmok tisztítására
8.-
Csúszásgátló gumialátét a kádba

Hideg időben soha ne fürösszük a kutyát a szabadban. Ez különösen érvényes a kölyökkutyákra, amelyek még nem tudják ugyanúgy szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok. A kölykök legalább négy hetesek legyenek, mikor az első fürdőjükre sor kerül.

A fürdetés előtt fésüljük meg a kutyát és bontsunk ki minden csomót, gubancot a szőréből. Másként a víz hatására a gubancok filces csomókká állhatnak össze, melyeket már csak ollóval tudunk eltávolítani. Ha a kutya szőre festéktől, kátránytól vagy más ragadós anyagtól összeállt, vágjuk ki ezeket a részeket (vagy tegyünk rá 24 órára növényi olajat, akár étolajat). (Ha a csomókkal sehogy se boldogulunk, jobb, ha kutyakozmetikushoz fordulunk.)

 

A fürdővíz hőmérsékletét úgy állítsuk be, ahogy a kutyának kellemes. A 39 fokos vízben sok kutyának már nagyon melege van, az enyhén meleg vizet sokkal jobban szokták bírni pont a magas testhőmérsékletük miatt.

 

 

A kutya fürdetése

 1. Tegyük a kutyát a kádba. Merítőedénnyel meregessünk rá vizet. Ha vízspriccelőt is használunk, vigyázzunk, hogy ne ijesszük meg vele a kutyát. Amikor már elég vizes a kutya, samponozzuk be a hátát, majd körülbelül tíz perces munkával egyenletesen oszlassuk el a sampont mindenütt a bundáján. Fontos, hogy az állat pofájára és szájába ne kerüljön samponos víz. A pofa megtisztításához és leöblítéséhez használjuk a fürdetőrongyot vagy -szivacsot, a puha kefével pedig tisztítsuk meg a mancsokat, az ujjak közét és a karmokat.

2. A sampon leöblítése előtt húzzuk ki a dugót a kádból. Fontos, hogy az öblítés alapos legyen, ne sajnáljuk az időt arra, hogy a sampont maradéktalanul kimossuk a kutya bundájából (a bundában maradt sampon allergiás reakciót válthat ki).

3. Ha szükséges, az öblítés befejeztével újra húzzuk ki a dugót, hogy kedvencünk ne vízben álljon, amíg lecsöpög a bundája. Legjobban tesszük, ha ilyenkor egy jó nagyot hátralépünk, a kutya ugyanis már a fürdetés kezdete óta csak arra vár, hogy a felesleges vizet kirázhassa a bundájából.

4. Finoman nyomkodjuk ki a bundájából majd törülközővel folytassuk a szárítgatást. Ha hajszárítót is használunk, ügyeljünk arra, hogy ne a maximális fokozatra állítsuk és ne forró levegőt fújjunk a kutyára.

5. Fontos hogy a kutyát mindaddig huzatmentes helyen tartsuk, amíg a bundája teljesen meg nem szárad.!

 

 

RÖVIDEN:

A lakásban tartott kutyáknál 2-3 havonta javasolt, az udvari kutyáknál évente kétszer. Mindig kézmeleg vízzel fürdessünk, gyengéden végig masszírozva, higított samponnal. Az erõsebben szennyezett területeken lehet egy kevés tömény samponnal. A sampont alaposan öblítsük ki, mert korpásodást, viszketést okozhat, ha a bõrön marad. Legvégül balzsamos öblítést alkalmazzunk, hogy kutyánk még csillogóbb szõrû lehessen. Szárítás elõtt alaposan nyomkodjuk ki a vizet kutyánkból, ezzel is segítve a szárítást. Majd aztán kezdjük el szárítani elõször alacsonyabb fokozaton, aztán lassan állítsuk feljebb a fokozatot. Szõrrel ellentétes irányban kézzel vagy kefével fésülgessük gyengéden, nem rá nyomva a bõrére, mert könnyen kikaparhatjuk.

TIPP: Ha lehetséges inkább kutyánk számára megfelelő kutyasampont használjunk!

 

Eretedi forrás: haziallat.hu
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu