Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit biztosítsunk kutyánknak hidegben vagy melegben?

2011.05.23

 

 

 

Mit biztosítsunk kutyánknak a forró illeltve a fagyos évszakokban?

 

Nyáron:

A rekkenő hőségben könnyen megszomjazunk, de ez ugyanúgy igaz  kedvenceinkre. Ilyenkor naponta többször is friss, hidegvizet kell biztosítanunk kutyánknak. Azonban nyáron nem igényelnek annyi eledelt , mint a téli időszakban.

Ha kutyánkat megkötve tartjuk (hetekig , hónapokig ) vagyis hosszú ideig (ami büncselekmény ) akkor legalább annyival  segítsünk kutyánk életén , hogy biztosítsunk számára naponta többször friss ivóvizet , ételt , árnyékhelyet , mivel napszúrást kaphat  , és eső esetén egy fedett helyet mely alá bebújhat és egész teste befér.

Ügyeljünk arra is , hogy kutyánkat ne a legnagyobb hőségben vigyük sétáltatni , hosszú sétáltatás esetén (pl. 1-3 óra) javasolt ivóvizet is magunkal vinni kutyánk és magunk számára.

FONTOS : ivóvizét árnyékba helyezzük , hogy nehezebben melegedjen fel!

 

 

A hőguta:
Házikedvenceink eltérő módon reagálnak az igazán nagy melegre. Általában az állatok a fölösleges hőtől izzadással próbálnak megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad. Háziállataink közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszúszőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen ha fekete színű a bunda.


A 30 Celsius fölötti külső hőmérséklet következtében a kutyák gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius-t (a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius), ami tüdőödémához valamint a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet. Ez súlyos esetben az állat elhullását is okozhatja. A hőség hatására először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet.Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni, és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni. Az állatorvos a sokktalanítás után vízhajtót, keringésjavítót esetleg infúziót ad a kutyának.

Legfőbb célunk azonban az legyen, hogy a megfelelő körülmények biztosításával megelőzzük a bajt.

Íme néhány jó tanács:
 - Soha na hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva
 - Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük
- A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk hiszen ők érzékenyebbek a melegre
- Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely ahol a hőség menedéket talál
- Mindig legyen előtte friss ívóvíz
- A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben az esti és a reggeli órákban célszerű
- A dús, hosszúszörű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot

 

Minden gazdinak és kutyusának kellemes nyarat kívánunk!

 

  

 

 

Télen:

Kültéri kutyák melyek  a kertbe élik mindennapi életüket sokkal nehezebb átvészelni a telet , mint a benti kutyáknak. Ha a telet is kutyánk kint tölti biztosítsunk neki meleg ólat (fajtájára méretezve) helyezzük azt huzatmentes helyre.A téli éjszakák átvészelése érdekében felszögelhetünk egy „függönyt” az ajtóra, ami nem engedi be a hideget .  

A tél folyamán, ha kutyánkon nincs elegendő zsírréteg,szőr akkor a betegségek elkapása is könnyebb ezért célszerűbb kutyánknak több ételt adni.

FONTOS: Ha a kellemes szobahőmérsékletből kivisszük kedvencünket a mínusz 10 fokba, könnyen megfázhat. Kihűlés miatt leggyakrabban a vese mondja fel a szolgálatot, és a májnak és a szívizomnak is árt a nagy hideg.

 

 

Hogyan védjük kedvenceinket hideg időben?
 Ebben az évszakban a hideg idő, a fagypont alatti hőmérséklet jelenti a legnagyobb veszélyt kutyáink számára.

Természetesen más gondoskodást igényelnek a lakásban és a kertben élő kedvencek. A kint élők – ha megfelelő helyük van – remekül tudnak alkalmazkodni az egyre alacsonyabb hőmérséklethez. Ilyenkor vastagabb, dúsabb bundát növesztenek. Ehhez viszont biztosítanunk kell számukra hőszigetelt, beázás ellen védett, szélmentes helyen elhelyezett kutyaházat, mert ennek hiányában könnyen megfázhatnak. A lakásban tartott kutyák viszont a benti meleghez szoktak hozzá, ezért amikor a szabadba visszük őket, nagyobb megterhelést jelent szervezetüknek a hideg. A legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jóltáplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg ha eleget mozoghat. Az idős vagy beteg állatok ezzel szemben nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért rájuk adjunk megfelelő ruhát, különben a nagy hőmérsékletkülönbség miatt még tüdőgyulladást is kaphatnak.

Fontos, hogy a ruha megfelelő méretű legyen, olyan anyagból készüljön, ami nem szívja magába a vizet és melegen tartja az állat testét. A sétából hazaérve langyos, tiszta vízzel alaposan töröljük le a mancsokat, így megakadályozhatjuk a só általi kimaródását.

Jó, ha a kint élő kutyák táplálékát is a megváltozott viszonyokhoz igazítjuk, akár az etetések számát is növelhetjük. Csak jó minőségű, energiadús, táppal etessünk

A hidegben a kutya vize is megfagyhat, ezért langyos vizet öntsünk a táljába és gyakran ellenőrizzük, nem fagyott-e be.

Kellő odafigyeléssel elérhetjük, hogy csak a tél örömeiből legyen részünk, és sok-sok vidám percet tölthessünk kedvenceinkkel a szabadban, közös játékkal, jóllakottan, egészségesen.

 

forrás: www.beagle-club.eoldal.hu