Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyát szeretnék, jó ötlet?

2012.08.31

 

Kutyát szeretnél, de nem tudod, hogy neked való-e? Több fajta is tetszik, de nem tudod, hogy melyiket válaszd? Most minden kérdésedre választ kapsz!

 

Kiknek való a kutya?

Aki kutyatartásban gondolkozik, mindenekelőtt nézzen magába és tegye fel a következő kérdéseket:

  • ·         Van elég időm arra, hogy naponta minimum háromszor elvigyem sétálni?
  • ·         Belefér az anyagi keretembe a táp, az állatorvos?
  • ·         Van elég energiám ahhoz, hogy tanítsam, játsszak vele?
  • ·         Megfelelő a lakókörnyezetem egy kutya tartására?


Egy kutya azoknak az embereknek való, akik türelmesek, szeretik az állatokat és nem kapják fel a vizet a kutyaszőrtől.

 

Kutya a lakásban
Manapság nem kell kertes házban élni ahhoz, hogy valaki kutyát tartson. Sokan - főként a nagyobb városokban - döntenek úgy, hogy megosztják intim életterüket kis kedvencükkel.

 Ezzel mindaddig nincs is probléma, míg a gazdi vagy gazdik elegendő alkalommal leviszik ebüket sétálni. Ha egy kutyus a nap nagy részében a négy fal közé van bezárva, akkor sokkal nagyobb szüksége van a nagy kirándulásokra és sétákra, mint a kertben tartott társaiknak. 

Nemcsak azért kell velük róni a köröket, hogy elvégezzék a dolgukat, hanem azért is, hogy új élményekkel legyenek gazdagabbak. Annak érdekében, hogy számukra és számunkra is izgalmasabbá tegyük a kiruccanásokat, keressünk gyakran új helyszíneket! Számtalan kutyáknak kialakított park, játszótér és futtató létezik. A kutyák élnek-halnak a tisztásokért, ligetekért, erdőkért! Egy ilyen kaland a gazdinak sem fog ártani. És ami a legfontosabb, lehetőleg kistermetű, nem túl nagy mozgásigényű kutyát válasszunk lakásba!

 

Tanítás
A kutya egy éves koráig bizony kitüntetett szerepe van a nevelésének. Ez megoldható úgy is, hogy kutyaiskolába járunk velük, de néhány ilyen témájú könyv vagy műsor tanulmányozása is sokat segíthet a dologban. Fontos előre tisztázni magunkban néhány alap kérdést az ebünk okításával kapcsolatban:

  • ·         A kertben tartott kutya bejöhet-e a házba?
  • ·         Akarom-e póráz nélkül sétáltatni a kedvencemet?
  • ·         Szeretném-e szocializálni más kutyákkal?
  • ·         Őrizzen-e házat?
  • ·         A lakásban tartott kutya bejöhet-e a hálószobába? Feljöhet-e a kanapára, az ágyra?
  • ·         Elkezdhet-e addig enni, míg én nem mondom neki? 

Azért lényeges már az elején tisztázni ezeket a dolgokat, hogy már kis korától kezdve hozzászoktassuk a szabályokhoz. Ahogy a gyereknevelésben, úgy a kutyák tanításában is a következetesség az egyik legfontosabb!

 

Etetés
A kutya etetését nem házikoszttal kell megoldani, hanem a számukra kialakított megfelelő arányú száraz tápokkal, konzervekkel vagy félszáraz eledelekkel. A jutalomfalatokkal csak csínján! Nagy részük hajlamosít a hízásra, azonban a kalóriaszegény és fogkő-eltávolító rágcsák hasznos táplálékkiegészítőként szolgálhatnak. Ha néha napján szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni a kutyusunkat, akkor adjunk neki csöves vagy lapos csontot. De soha ne könnyen hasadót!

 

 

Melyik fajta a legideálisabb?
A kutyák számtalan fajtája nem csak külső jegyeket, de belső tulajdonságokat is magában hordozza. Természetesen minden kutya személyisége különböző, de néhány alapvonás szinte törvényszerűen kimondható az adott fajtára.

 

 

Gyerekbarát jószágok:
Berni pásztor, boxer, bobtail, westie, labrador retriever, golden retriever, uszkár, ír szetter, schnauzer, boston terrier, újfullandi,
  szamojéd spicc, si-cu, (angol) cocker spániel, angol véreb, beagle, bretagne-i basset, tacskók, ír terrier, cairn terrier, boston terrier, cseh terrier, hovawart, óangol juhászkutya, skót juhászkutya, brie-i juhászkutya, tátrai juhászkutya, shapendoes, husky, bernáthegyi, leonbergi, dalmata, német dog.

 

Házőrzök és jelzőkutyák (többségük eredetileg pásztor vagy vadászkutya):
Komondor, kuvasz, pumi, német juhászkutya, saarloosi farkaskutya, svájci pásztorkutya, shetlandi juhászkutya, corgi, abruzzói juhászkutya, bergamói juhászkutya, anatóliai juhászkutya, német és skandináv spicc, holland bárkakutya, norvégiai buhund, lundehund, lajka, akita, ainu, kai, csau-csau, újfundlandi kutya, atlasz hegységi kutya, oroszlánkutya, dobermann, német pincser, bordeaux-i dog, amerikai bulldog, angol és nápolyi masztiff, bullmasztif,yorkshire terrier.

 

Tipp: Ha nem ragaszkodsz a fajtatiszta kutyákhoz, ments meg egy kutyust a menhelyről! Amellett, hogy igazi társként szolgál majd, meglesz a tudat, hogy otthont adtál egy segítségre szoruló állatnak.

 

 

eredeti forrás:  http://www.femcafe.hu
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu