Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen házi kedvenc való neked?

2012.08.31

 

 Vannak, akik igazi állatkerttel büszkélkedhetnek otthon, s vannak, akik tökéletesen megelégednek egy kedvenccel. Akárhogy is legyen, ha állatbarát lévén házi kedvenc vásárlására adod a fejed, nem árt átgondolni személyiségedet, lehetőségeidet és a napirendedet...

Az ember legjobb barátja - kutya
A kutya nagyon sok törődést és nevelést igényel; ha rosszul bánnak vele, vagy elhanyagolják, gazdáikat akár még egy támadással is "megjutalmazhatják". Tehát energiát, időt kell belefektetni a kapcsolatba, ugyanúgy, mint egy emberi kapcsolatba; ezen kívül nem kevés pénzt is. A külső ápolásán és a kutyaeledelen túl az állatorvoshoz való rendszeres látogatás is bizony nem kis összegeket emészthet fel. Kiskutyánál pedig lényeges a sok együtt töltött idő is, hiszen kölyköt magára hagyni a legnagyobb felelőtlenség, amit egy gazdi elkövethet. Így, ha kutya mellett döntesz, tervezd úgy, hogy első két hónapjában mindig legyen vele valaki otthon.

 

 

A független lélek - macska
A cicatartóknak bizony fel kell készülniük arra, hogy a kutyákkal ellentétben a macskáknak nem az ember a "falkavezér", hanem saját maguk. Nem érzik feltétlenül azt, hogy azért kell egy bizonyos helyen maradniuk, mert ott kapják ez ennivalót. Ettől függetlenül cicáktól is lehet szeretetet kapni, de készüljünk fel rá, hogy amilyen szépek, olyan tartózkodóak is. Egyedülálló nőknek való a legjobban, hiszen egy kutatásból kiderül, hogy a cicák kezdeményezőbbek a felnőttekkel, mint a gyerekekkel és kezdeményezőbbek a nőkkel, mint a férfiakkal. Persze azt sem árt még megemlíteni, hogy a macskaszőrre sokkal többen allergiásak, mint a kutya szőrre.

 

 

Lustábbaknak - halak és madarak
Ha kevés szabadidőd van és nem vagy az a nagyon "szeretgetős" típus, akkor neked valók a madarak és a halak is. A halakat elég naponta egyszer megetetni, nem kell időt és energiát szánni nevelésükre, és még a lakás hangulatát is feldobják. Az akváriumot nem könnyű tisztítani és nem is rövid feladat, de elég pár havonta megcsinálni. Maga egy akvárium és a hozzá tartozó kellékek nem olcsóak. Madárkák esetében vigyázni kell a betegségekkel: kis testük miatt általában gyors lefolyásúak a betegségek, ezért azonnal cselekednünk kell, ha betegség jeleit észleljük. Továbbá madaraknál nem egységes a táplálkozás, ezért tisztában kell lennünk az általunk választott madár igényeivel.

 

 

 

Félúton - kisemlősök, rágcsálók
Ezek a kis szőrmókok nem olyan költségesek, mint a madarak vagy a halak és nem igényelnek annyi törődést, mint egy kutya vagy egy macska. Nyugodtan otthon hagyhatjuk őket már kiskoruktól; de gondoskodjunk róla, hogy sehogyan se tudjanak kimászni, kiugarni a terráriumból, mert ezeket a csöppségeket nem egyszerű megtalálni a szobában. Havonta egyszeri tisztítást igényelnek (ebben benne van a terrárium is) ; tehát könnyen tarthatóak, kézből etethetőek, simogathatóak és biztosan nem okoznak olyan károkat, mint egy kutya vagy macska. Sokakat viszont zavar a szaguk, ezért problémás lehet, ha például családba szeretnénk kisemlőst. A választék viszont nagy: vehetünk tengeri malacot, hörcsögöt, nyulat, csincsillát, egereket, sünt, vadászgörényt és mókust. 

 

eredeti forrás:  http://www.femcafe.hu
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu