Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen oltások kellenek egy kiskutyának?

2010.11.17

 

 

Milyen oltásokra van szüksége egy kutyának?

 Mára a kutyák helyzete a régi korok ebeihez képest jelentősen megváltozott.Ma már nem a ház körüli teendőket végzik, nem munkára és őrzésre tartják őket, sokkal inkább a család egyenrangú tagjaként. És akárcsak egy kisgyerek esetében, a védőoltások a betegségek megelőzésének leghatásosabb eszköze. 

Milyen oltásokra van, lehet szüksége a kutyának?

A szükséges oltásokat két csoportra bonthatjuk, a kötelező és az ajánlott vakcinákra.

Kötelező oltások:
Magyarországon rendelet írja elő a kutyák veszettség elleni oltását (és féreghajtását!). A rendelet szerint minden három hónapos kort elért kutyát be KELL oltani veszettség ellen, majd ezt az oltást fél éven belül meg kell ismételni. A felnőtt kutyák vakcinázását évente ismételni szükséges.

Ajánlott oltások:
Ezek az oltások a kutyák súlyos fertőző betegségeinek megelőzésére szolgálnak. Egy kutya élete során, tartási helyétől, tartásmódjától függően különféle kórokozókkal találkozhat. Az oltásokat ennek figyelembevételével ajánlja önnek orvosa. Egy városi kutya esetében az alábbi betegségek ellen ajánlott a védekezés: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, fertőző májgyulladás- Adenovírus, leptospirozis, parainfluenza. Ezen fertőzések ellen kapják a kutyák az un. „parvo-vakcinát”, és a „kombinált oltást”. Azonban szükség lehet még Lyme-kór, kennel köhögés, coronavírusos bélgyulladás, bőrgombásodás elleni vakcinára is, attól függően, hogy e kórokozók előfordulása mennyire valószínű a kutya környezetében.

 

Ajánlott oltási program: 
minden kutyának ajánlott védőoltások.

-6-7 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
-10 hetes korban kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).
-11-12 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
-
13-14 hetes korban kutya kombinált oltás.
-
15-16 hetes korban veszettség elleni oltás.
-
6 hónapon belül veszettség elleni oltás ismétlése.
-17-18 hetes korban : Lyme kór elleni oltás + 2-3 hét múlva ennek az ismétlő oltása

- évente : veszetség oltás
- félévente : féreghajtás

Ez az oltási program eltérhet  , érdemes állatorvos tanácsát kérni.

 

Az oltás veszélyes is lehet?

Mint minden más kezelésnek, az oltásoknak is vannak mellékhatásai. Mérlegre kell tennünk az előnyöket és a hátrányokat, mielőtt oltatnánk. Az állatorvos persze helyettünk is körültekintőek a nem kötelező oltásokkal kapcsolatban, többnyire nyugodtan hagyatkozhatunk rájuk.

 

Mik a kötelező oltások mellékhatásai?

Ez a kutyától függ. A leggyakoribb az oltás helyén érzett fájdalom. Az allergiás reakciók nem gyakoriak, de ha nem kezelik őket, akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A mellékhatások az injektálás után általában rövid időn belül fellépnek. Abban az esetben, ha furcsa reakciókat észlelünk kutyánkon, azonnal forduljunk állatorvoshoz!
Nagyon ritkán az oltás előidézhet autoimmun reakciót, ami azt jelenti, hogy az immunrendszere megtámadja önmagát. Ez ugyan ritka, de a kutya életébe kerülhet.
Egyes esetekben, általában macskáknál fordulhat elő, hogy tumor keletkezik az oltás helyén. Az állatorvos az egyéni esetek tekintetében több információval tud szolgálni a mellékhatásokról, mivel minden állat szervezete különböző.

forrás : www.beagle-club.eoldal.hu