Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rossz kutyaszokások és leszoktatásuk

2012.04.14

 

9 rossz kutyaszokás és hogyan szoktasd le róla...

 

 

Felugrás
Az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb kutyaszokás az a felugrás. Ilyenkor piszkos mancsával, két lábra állva üdvözli a gazdit. Ez a szokás néha sérüléseket is okozhat. 

A legegyszerűbb ha kiskorától neveljük, és első napoktól kezdve tiltjuk az energikus ugrándozást. Gyakori hiba, hogy a gazdi örül kedvencének, sőt még "táncol" is kutyájával. Ezzel csak bátorítjuk ezt a fajta önkifejezést.

Megoldás:
Amikor a kutya két lábára emelkedik és próbál ránk dőlni, lépjünk hírtelen egy nagy lépsét hátra, mondjunk egy tiltó szót (például "Nem") és parancsoljuk neki, hogy "Ül". A kutyának nem kényelmes a két lábon való állás, ezért ha hátra lépünk visszaesik a földre, ez pedig kellemetlen élmény. Ne feledjük: hátra lépés, NEM és ÜL.

Másik megoldás, hogy épp a két lábon való állásra kényszerítjük. Ha felugrott ránk, ragadjuk meg a két elülső lábát és kezdjünk "táncolni" vele, vonjuk magunk után arra, amerre megyünk. A kutyának ez nagyon kényelmetlen és ha sokszor ismételjük, rossz élménnyel fogja párosítani, ezért legközelebb inkább négy lábon marad.

 

 

 

Ásás
A gondosan karbantartott udvaradat a kutyád teleássa gödrökkel? Érthető, hogy ez a kutyaszokás azonnali leszoktatást kíván. A kutyáknak az ásás egyfajta kifejezési mód. Először fel kell ismernünk miért ás, majd meg kell szüntetnünk az okot. 

Ha a kutyád tetszés szerinti gödröket ás az udvaron, akkor frusztrációját és felesleges energiáit próbálja leadni. Ez főként fiatal kutyáknál fordul elő. Ha árnyékos helyen ás gödröt magának, akkor hűteni akarja magát a meleg ellen. Ha a kerítés mellen fedezünk fel gödröket, akkor próbál kiszabadulni.

Megoldás:
Az ásás leszoktatására a legjobb módszer a riasztós megoldás. Figyeld meg, hol szeret ásni a kutyád és szerelj fel egy öntözőt. Amikor el kezd ásni a kutya, rejtőzz el és indítsd el az öntözést. A vizes permetezéstől megriad. Ismételd párszor és kerülni fogja azt a helyet. Ugyanennyire hatásos, ha vízipisztollyal locsolod le ahányszor ásni kezd. 

Ha a kutya próbál elszökni otthonról, és nem áll módodban átépíteni a kerítést, akkor egyszerűen kerítsd el drótkerítéssel a kutyát addig, amíg nem tartózkodsz otthon. Itt a kutya biztonságban lesz és az udvar is megmenekül.

 

 

 

Rágás
Teljesen normális kutya-szokás, főkény a kölyökkutyák esetében. A rágás egyfajta kommunikáció, játék, interakció a világgal. Ha a kutya nem "növi ki" a rágós szokását, akkor agresszió vagy fizikai betegség lehet a háttérben, ilyenkor forduljunk állatorvoshoz.

A kölyökkutyáknak nincs kezük, ezért a szájukkal fedezik fel a világot. Mivel nem egy agresszív viselkedés, ne válaszoljunk rá agresszíven (még ha nehezünkre is esik). Meg kell tanítanunk, hogy soha ne tegyék a fogukat bőrre, és egyáltalán a mi dolgainkra.

Megoldás:
Amikor a kutya elkezdi a cipő vagy egyéb tulajdonunk rágását, toljuk el a tárgytól és mondjuk, hogy "Nem, Buksi!". Fontos, hogy eltoljuk őt a játékától, egyébként azt hiszi ez is egy játék. Ha újra közeledik a tárgy felé, és rágni próbálja ismételjük. Ha viszont csak nyalogatja, akkor dicsérjük a kutyát, elvégre már másképp közeledett a tárgyhoz és megértette, hogy nem rághat.

 

 

Bejön a házba
A kinti kutyák gyakori rossz szokása. A kutyád alig várja, hogy kinyíljon az ajtó és besurranhasson otthonodba? Ha néha megengeded neki, néha nem, nem fogja érteni mit szabad és mit nem. A kinti kutyák kint a helyük, ott találkozhatnak a gazdival, ott a kutyaházuk és ezt meg kell szokniuk. A kutyák hajlamosak utánozni gazdáikat, vagyis ha a házban vannak, akkor ők miért ne lehetnének a házban?

Megoldás:
Amikor be akar jönni, határozott "Nem" tiltással állítsuk meg és utasítsuk maradásra ("Ül", "Marad" vagy "Fekszik"). Ezt addig ismételjük, amíg a kutya szépen, nyugodtan várakozik amikor kinyitjuk az ajtót.

 

 

 

Önjutalmazás, avagy megeszi az ételedet!
dőtlen történet: Gyönyörű, illatozó sült csirke, esetleg friss disznóvágás utáni hurkakolbászok vannak kitéve a konyhaasztalra, a család készen áll arra, hogy leüljön és elfogyassza. A kutyád nagyon elégedett a felhozatallal és amikor senki nem figyel keresztben lenyeli a finomságokat. Tragikus, ugye?

Büntetni azért nem jó módszer, mert a kutya nem biztos, hogy megérti miért kapta a büntetést.

Megoldás:
Soha ne kapjon a kutya direkt az asztalról, vagy a Ti tányérotokról ételt. Mindig saját táljába kapja az ételt és a jutalomfalatokat is az asztalotoktól távol, semleges területen. Ha megszokja, hogy abból és onnan is kap, amit és ahol Ti esztek, akkor egy idő után veszi a bátorságot és egyedül is megpróbálja. 

Amint túl közel jön az asztalhoz, esetleg szemtelenül közel szimatol a tányérhoz, használd a "Nem" tiltó szót és utasítsd leülésre vagy lefekvésre. Így megszokja, hogy türelmesen vár, és az ételt majd a saját táljába kapja meg. Amikor türelmesen vár, akkor dicsérd meg. Amint közeledik újra utasítsd maradásra, majd újra dicsérd meg. Folytasd mindaddig, amíg próbálkozik. Ha ügyes volt, kapjon jutalomfalatokat a táljánál vagy egy semleges területen.

 

 

 

Evési agresszió
Az élelmiszerek tekintetében sok kutya területét és tulajdonát védve morog, vicsorog, harap vagy ugat. Ha a kutyád agresszíven reagál arra, ha ételéhez hozzányúlsz, vagy közeledsz felé evés közben, akkor azt jelenti, hogy nem tudja a helyét a családban.

Másik oka ennek a viselkedésnek, hogy több kutyád is van, azért fenyegetve érzi ételét más állatoktól.

Megoldás:
Meg kell mutatnod, hogy a házban Te vagy a főnök, ő pedig alárendelt viszonyban van. Ezt azonban nem agresszív viselkedéssel kell elérned. Pár hétig marékból etesd. Menj oda csendben és határozottan és adj a kezedből ételt neki. Engedd, hogy más családtagok is kézből etessék. Az etetés minden nap ugyanabban az időpontban legyen. Így minden emberhez jó érzéseket társít, hisz ételt kapott tőlük. 

Mielőtt odaadnád az ételt, mondd, hogy üljön le. Így úgy érzi megdolgozott az ételért. Az első falatokat add a kezedből, majd öntsd a táljába. Ismételd pár hétig. Ha szépen, morgás nélkül eszik, dicsérd csendben, kedves szavakkal. Soha ne reagálj agresszíven. Miután a kutya megtanulta a finoma falatokat a kezedhez társítani, ő szívesen veszi a közelségedet.

 

 

 

Nem hallgat a hívásra
A visszahívás parancsára a kutyának meg kell állnia és visszafutnia gazdájához. A legfontosabb parancs, amivel akár az életét is megmenthetjük. A legjobb, ha kiskutya korától tanítjuk. Bizonyos fajokat nehezebb tanítani a visszahívásra, ezért hosszú pórázt kell használnunk segítségül. 

Például a vadászkutyák esetében jelent gondot ez a parancs, ugyanis ezek a kutyák önálló gondolkodásúak, a vad üldözésére vannak "programozva", és nehezen tudják abbahagyni amit épp csinálnak és azonnal visszaszaladni a gazdihoz.

Megoldás
Soha ne hívjuk dühös hangon, sőt, örömteli, kedves de határozott hangon szólítsuk meg nevén ("Buksi, gyere!"). Ha visszajön dicsérjük meg és az elején adjunk jutalomfalatot. Ha nem jön vissza, más stratégia kell. Oszd élelmiszer adagját 10 részre, és napi 10-szer hívd kedvesen magadhoz, különböző helyeken, felmutatva az ételt. 

A kutya a hívást kellemes, étellel kapcsolatos élménnyel társítja, így biztos lehetsz benne, hogy néhány nap "betanítás" után már sétálni is indulhatsz vele, és szófogadó lesz. Pár hét gyakorlás után elhagyhatod a jutalomfalatok alkalmazását.  

 

 

 

Nem hozza vissza a frizbit
Néhány kutya azonnal visszahozza a frizbit vagy az eldobott ágat, mások utána futnak, de eszük ágában nincs kiadni a "játékot" a szájukból.

Megoldás:
Ülj le a kutya mellé és mutasd meg a frizbit. Érd el, hogy érdekelje a játék, csinálj úgy, mintha te is játszanál vele, hogy játékos hangulatba kerüljön. Ha már érdeklődik a frizbi után, dobd el kisebb távolságra, de ne a kutya irányába. Ha utána megy, dicsérd meg. Ha vissza is hozza, jutalmazd étellel. 

Légy türelmes. Ha nem hozza vissza, menj oda és mondd, "Engedd el", cserébe adj jutalomfalatokat. Ha megérti, hogy az elengedésért jutalomfalat jár, elkezdi visszaadni neked. Lassan növeld a távot és hívd magadhoz, majd kérd, hogy engedje el. 

Ha ügyesek vagytok, lassan a frizbizés mindkettőtök számára jó szórakozás lesz. Növeld a frizbi magasságát, így a kutyád utána tud ugrani. A frizbit csak játékra vedd elő, hogy ne tudja megunni.

 

 

 

Túl sok pacsi
Egyes kutyák nagyon könnyen megtanulják a pacsi adást, ezzel üdvözlik a gazdit és kedveskednek. Ha nem csak egyik mancsával kérjük a pacsit és megtanítottuk a "Másik" manccsal történő pacsira is, akkor gyakran előfordul a gyors pacsiváltogató effektus. A kutya izgatottságában annyira tetszeni akar, hogy meg se várja a gazdi utasításait, és máris elkezdi váltogatni mancsait.

Megoldás:
Kérjük a kutyát üljön le, majd kérjünk pacsit tőle, de csak egyetlen lábára. Dicsérjük meg, majd hagyjuk ott. Szoktassuk meg, hogy csak akkor adja a pacsit, ha utasítottuk. Kérhetjük, hogy másik lábával is adjon, de akkor csak egyetlen jobb-bal pacsit kérjünk, majd fejezzük be a játékot. 

Ismételjük egy nap többször, heteken keresztül. Így a kutyus megszokja, hogy értelmetlen akkor is pacsiznia, ha nem kérik rá, mert úgyse vesszük őt figyelembe.

 

 

eredeti forrás: Bien.hu
jelenlegi forrás: www.beagle-club.eoldal.hu