Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sündisznók

2011.08.22

 

                             Európai sün


Bemutatás: testhossza legfeljebb 20-35 cm, farokhossza 4-5 cm, testtömege 700-1900 g. Szõrszálakból átalakult tüskéi révén félreismerhetetlen. Erõs bõrizomzata segítségével képes magát összehúzni. amivel szemben természetes ellenségei többnyire tehetetlenek.
Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A sün hátán több mint 8000 tüske található. Minden egyes tüske nagyjából egy évig tart, majd kiesik, hogy újabb tüskének adjon helyet.
Zömöktestű, rovarevő emlős. Jól fejlett bőrizomzata segítségével össze tud gömbölyödni. Magányosan élő állat .Természetes védekező fegyvere az ellenségeivel szemben a tüskéi.

 

 
 
 
Életmódjuk: a sün számára az év egy aktív idõszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elõ, amikor a külsõ hõmérséklet már elég magas. A kritikus érték 15 °C körül húzódik. Ily módon a téli melegbetörések megtéveszthetik és elõcsalogathatják a sünt téli álmából, ami igen veszélyes, hiszen ilyenkor azokat a fontos tartalékokat használja fel, amelyek egy hosszabb utótél esetén talán éppen a túlélést jelentenék számára.
Ha a hõmérséklet télen kellõen alacsony, a sün életfunkciói "alvás" közben erõsen lecsökkennek. Belsõ hõmérséklete kb. 5 °C. Ha környezete túlságosan lehûl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fûti testét, hogy hõmérséklete szinten maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó sünnek nincs különösebb gondja. Erre az idõre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erõre lenne szükség.
 
 
 
Táplálékuk: fõként földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyasztanak, például sáskákat, földön fészkelõ madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is esznek. Idõnként tojások is szerepelnek étlapjukon, de a sünök elõfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétõl függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, fõleg meleg esõk után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen elkaphatják őket!
 
 
Szaporodásuk: a sünök évente kétszer, legfeljebb 7 utódot hoznak a világra. A vemhességi idõ mintegy két hónap Az utódok zárt szemmel jönnek a világra, csak kb. kéthetes korukban nyitják ki. Eleinte fehér tüskéik ekkor kezdenek sötétedni és keményedni.
 

forrás: https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../