Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hörcsögök

2011.08.16

 

 

A hörcsög szimata:
Szeme akár a sasé, szaglása pedig kenterbe veri a kutyáét. Gyakran kétlábra állva szimatol, és kiszagolja, hogy mi folyik körülötte. Mivel hörcsögünk minket is a szagunkról ismer fel, ezért fontos, hogy napi kapcsolatban legyünk vele. Kezdetnek megteszi, ha odatartjuk a kezünket, esetleg jutalomfalattal kedveskedünk neki. Ha körbeszaglássza és nem menekül hanyatt-homlok, akkor nyert ügyünk van!

Pár alkalom után megpróbálhatjuk óvatosan kézbe venni, bár először nem árt, ha vastag kesztyűben nyúlunk hozzá. (Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fog megharapni, de talán biztonságérzetet ad.) Ha rendszeresen foglalkozunk vele, és mindig szelíden közelítünk, hamar meg fogja tanulni, hogy ki az, aki eteti, gondozza.

 

Táplálása:
Ideális táplálék a kisállat kereskedésekben kapható hörcsögöknek készített magkeverék. Azt a kiszerelést válasszuk, amely vitaminokat is tartalmaz. Fogkoptató kőből is a vitaminnal dúsított változatot vegyük meg. A kalcium pótlására megfelel a díszmadarak részére készített halcsont. Így a hiánybetegségek megelőzhetők.
mindig legyen friss zöldség, gyümölcs a folyadék pótlására, amit naponta cseréljünk frissre.
Szinte minden olyan zöldséget és gyümölcsöt adhatunk neki, ami emberi fogyasztásra alkalmas. Ne adjunk burgonyát a keményítő tartalma miatt, továbbá citromot, csípős paprikát, hagymát, illetve olyat, amit mi sem ennénk szívesen.
Kedvenc zöldségek a répa, uborka, saláta, paradicsom, paprika, gyümölcsök közül pedig szinte mindegyik.
Próbálkozhatunk, az itatással, de miután megkóstolta, és tovább állt, akkor ne erőltessük.
 
A szakirodalom szerint az egészséges állatok 3 évig élnek, de nem tudhatjuk, hogy milyen alomból származnak, ezért készüljünk fel, hogy másfél-két év után elpusztulhat a kedvencünk.

 

tartása:
Terráriumban, vagy ketrecben is tarthatjuk hörcsögünket. A ketrec előnyösebb, mert szellőzik, és a rácsaiba kapaszkodva is tudnak mászkálni. A mérete két állat esetén legalább 35-40 cm legyen, de figyeljünk arra, hogy milyen méretű tárgyakat( pl: kisház, mászóka, mókuskerék stb..)  helyezünk el benne.
 
Szobahőmérsékleten 20-25 C°-on érzik jól magukat. Ügyeljünk arra is, hogy a hőmérséklet télen se menjen 15 C fok alá. Ne tegyük a ketrecet huzatos helyre. Elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy közvetlenül tűző napfény ne érje, (pl.: ablak előtt), mert nyáron a hőmérséklet annyira felmehet, hogy elpusztulnak az állatok. Elhelyezésénél az is szempont, hogy alapvetően éjszakai állat, ezért nem előnyös abban a szobában tartani, amelyikben alszunk.
Alomként faforgácsot használhatunk. Jó minőségű a tömörített, préselt kiszerelésben kapható forgács. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan poros, mert az állatok intenzív vakarózásához vezet. Szénát, és papírt is rakhatunk be neki, mert szétrágja, és kibéleli vele a kisházát. Papír zsebkendőt NE rakjunk be, illetve olyan puha papírt, ami beleragadhat a pofazacskójába.
Takarítása könnyű feladat, mert a hörcsög nagyon tiszta állat. Kiválaszt magának egy sarkot, és oda végzi dolgát. A teljes forgácsalmot elég hetente lecserélni, míg a nedves forgácsot a hörcsög által kiválasztott sarokban akár naponta frissíthetjük, illetve a romlandó ételmaradékot, gyümölcsöt, zöldséget szintén naponta cseréljük. Így nem lesz hörcsögszag a lakásban.
A törpehörcsög szőre külön ápolást nem igényel.