Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


macskák

2011.08.16

 

A nagymacskákhoz hasonlóan a házi macskák is hatékony vadászok. Gerinces zsákmányukat a leopárdoknál és a tigriseknél megfigyelhető taktikával lesből támadva teszik mozgásképtelenné, majd hosszú szemfogukkal megsebzik a gerincvelőt, illetve a nyaki verőeret vagy a nyaki gyűjtőeret átszakítva súlyos vérzést okoznak, esetleg a légcső összezúzásával megfojtják áldozatukat

 

 A jól táplált házi macskák is vadásznak a környezetükben élő madarakra, egerekre, patkányokra, skorpiókra és más kisebb állatokra. Gyakran előfordul, hogy meg is mutatják zsákmányukat a gazdájuknak. Ennek oka nem tisztázott, de a barátságos magatartás gyakran társul ezzel a viselkedéssel. A macskák talán dicséretet remélnek a csoporthoz való tartozás effajta szimbolikus kinyilvánításáértLeírás:
A kölyköket 8-9 hetes korukig az anyjuk eteti, a felnőtt egyedeknek naponta 1-2 étkezésre van szükségük, melyek során testtömeg-
kilogrammonként mintegy 4-5 dekagramm táplálékot fogyasztanak el.

A macskák más állatokhoz képest meglehetősen sok időt töltenek alvással, különösen idősebb korukban. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, de átlagosan 13-14 órát alszanak, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes alvással eltölteni. Geoffrey B. West és Van M. Savage amerikai kutatók tanulmánya szerint az emlősállatok alvásigénye testméretük növekedésével csökken, bár az alvásigényt az agy mérete és energiafelhasználásának mértéke, valamint az életmód is befolyásolhatja (például a ragadozók többet alszanak).

 

 

 

 

 

Érdekességek:

 
 

A macskák felismerik gazdájuk autójának hangját?
De mégis hogyan? A cicák rendkívül kifinomult hallással rendelkeznek, aminek segítségével képesek érzékelni az emberi fül számára nem hallható magas frekvenciájú hangokat. 

Így történhet meg, hogy már azelőtt tudják, hogy hamarosan hazaérkezik a gazdi, mielőtt mi meghallanánk az autó motorjának hangját.

 

Szent állatként tisztelték őket?
Az ókori Egyiptomban szent állatként tisztelték a macskákat és nagy becsben tartották őket. Erre utal, hogy régészeti ásatások során találtak olyan koporsókat, amiben a gazda mellett a cica is ott feküdt bebalzsamozva. Szinte minden háznál tartottak macskát, a kártevő rágcsálók megfékezése ellen. Aki megkínozta vagy bántotta őket, annak levágták a kezét. 

Amelyik háznál pedig elpusztult a macska, az ott lakók tiszteletük jeleként leborotválták a szemöldöküket. Mi sem bizonyítja jobban az egyiptomiak macskák iránti tiszteletét, hogy a legenda szerint Kanbüszész perzsa király úgy nyerte meg ellenük a csatát, hogy élő cicákat kötött a katonái pallosára. Sajnos a középkorban már nem övezte ekkora tisztelet a macskákat. A boszorkányok szövetségeseinek tartották őket, így sokukat égették el 
 
 
A fekete macska nem hoz balszerencsét?

Tévedés azt hinni, hogy a fekete macskák balszerencsét jelentenek. A kutatások ugyanis kiderítették, hogy a fekete színű példányok egy, a szőrszínüket meghatározó génnek köszönhetően védve vannak a baktériumoktól és vírusoktól. 

Így egészségesebbek is más színű társaiknál. Szóval itt az idő, hogy végérvényesen leszámoljunk a fekete macskát övező baljós tévhitekkel!

 

 Talpra esett macskák…
Roppant érdekes dolog, hogy bármilyen magasságból mindig talpára esik a cica. Semmi bonyolult technikája nincs, csupán annyi a titka, hogy a belső fülének egyensúlyérzékelő szerve automatikusan vízszintes testhelyzetbe állítja. 

Így történhet meg, hogy a zuhanást még a hátára fordulva kezdi meg, de a földet érést már biztonságosan, a talpára érkezve teszi meg.

 forrás: https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../