Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


vadászgörények

2011.09.25

 

  Névadás:
Lehetõleg rövid, könnyen kiejthetõ nevet adjunk neki, de hívásához használhatunk fütyülõ, cuppogó, vagy általunk kedvelt egyéb hívóhangot. A nevéhez, vagy a hanghoz könnyen hozzászoktathatjuk, ha nagyon következetesen, például etetéskor mindig alkalmazzuk

 

Etetése:
Mindig azonos idõben történjen az etetés!
Az elsõ pár hónapban naponta többször etessük, (3-4 alkalommal, de alkalmanként ne adjunk sokat) majd késõbb elegendõ este illetve  reggel, majd egy éves kor felett pedig napi egy etetés is  elégnek bizonyul.
Mivel a görény, ragadozó állat, táplálékának döntõ többségét a hús tegye ki, amit rendszeresen egészítsünk ki a többi tápanyaggal.
A vemhesség, illetve  a szoptatás ideje alatt a nõstény étrendjében a táplálék összetételét tervezzük meg (megfelelõ fehérje és ásványanyag tartalom)
Ha a görényt lakásban tartjuk, akkor tapasztaljuk ki, hogy mekkora mennyiséget fogyaszt el egyszerre, mivel a felesleget szeretik eldugdosni a lakás különbözõ pontjaira, ami azonban nagyon kellemetlenné válhat.
A görények mindig is falánkak, szeretnek enni. A kisgörények tényleg mindig egyfolytában ennének, ha tehetnék. Ha úgy fal, mint aki ma még nem is kapott enni (pedig már egyszer megetettük), az csak azt jelenti, hogy egészséges, és jól érzi magát.

 

 

 

A ketrecben való elhelyezése:
A kerec hűvös , árnyékos , száraz helyen kell legyen , távol a napsütéstől. A vadászgörény nem bírja 26°C fölötti hömérksékletet. A túl magas hőmérséklet szívrohamot is okozhat nekik. 

Ajánlott ketrecmérete legalább : 75-90 cm hosszú , 40-50 cm széles és minimum 45 cm magas legyen.
A görény 15-20 órát alszik naponta , épp ezért egy kényelmes alvóhely kialakítása nagyon fontos . Ha nem készítünk alvóhelyet neki, majd ő mindent összehord , amire csak szüksége van egy kényelmes zúg kialakításához!

Ha  lakásban tartjuk kedvencünket szükséges szőnyeg is , mivel a görény könnyen megkarmolhatja a padlót karmaival.

 

 


 

 

Védőoltások: 
Úgy mint többi házi állatunknak igy a vadászgörénynek is szüksége van védőoltásokra , hogy megelőzzük a betegségek kialakulását.

1. veszettség, ha a görény kapcsolatba kerülhet kutyával, vagy macskával, ill. ha rendszeresen visszük magunkkal
2, 3. szopornyica, parvo, az állatorvos által feltétlenül ajánlott oltás
A szopornyica és a parvo mind a kettõ vírus által okozott betegségek, és mint, ahogyan a kutyáknál is, súlyos, gyógyíthatatlan állapotot idéznek elõ.
4. teptospirózis, vízpart mentén lakóknál fontos lehet a beadatása, mivel a víz a betegség terjesztésére alkalmas közeg.

Az oltásokat már 2 hónapos kor után be lehet adni az állatnak, melyeket minden évben meg kell ismételni!!!