Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


házi kacsák

2011.08.22

 

Kacsafélék családjába tartozik a házi-kacsa.
Őse a ma is vadon élő tőkés réce .
 
Elterjedése:
A vad-kacsa megtalálható Európában, Ázsiában, Kis-Ázsiában, ÉNy-Afrikában, É-Mandzsúnában és É-Amerikában. Feltehetően több földrészen és országban háziasították. Háziasítása viszonylag késői keletű, feltehetően a római császárság kora előtt sehol sem tenyésztették. A háziasítás következtében a test tömege jelentősen megnőtt, a fehér szín vált dominálóvá.


Kinézése:
tollazata, testének felépítése jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz. A fajták tollazatának színe
 néhány fajtától eltekintve — fehér. Fedőtollazata alatt sűrű pihetollazat van. A csőr alsó és felső kávája lapos. a táplálék kiszűrésére a csőrön belül fogakra emlékeztető szaruredők alakultak ki.
A tollazat bezsírozására jól fejlett faggyúmirigyek vannak. A lábujjak között úszóhártya van, amely a kacsákon a testtömeghez viszonyítva olyan méretű, hogy különösebb erőlködés nélkül fenn tudja tartani magát a vizen, ahol hosszabb ideig is szívesen tartózkodik.
 
 Korábban a fogyasztók a kifejlett, hízott kacsát részesítették előnyben, ma inkább a pecsenye-kacsa keresett.
 
 
 
Bemutatása:
Többnyire fehér színben tenyésztik, de egyes vidékeken – különösen ott, ahol vadon élő őseivel könnyen kereszteződhet – "vad" színezetű példányokat is találunk.
Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat, de tojását – amelynek szárazanyag- és zsírtartalma lényegesen nagyobb a tyúktojásénál– csak alaposan megfőzve fogyasszuk, mert peretífússzal fertőzött lehet. Fosztott tollával párnát töltenek.
Költés ideje átlagosan 28 nap.
 
 
 Fajták:
pekingi kacsa, K-Kínában, Peking környékén tenyésztették ki, neve is innen származik. Kiváló gazd. tulajdonságai, tetszetős külleme és színe miatt rendkívül gyorsan elterjedt az egész világon: a vegyes hasznosítású fajták közé tartozik.
 
Aylesbury kacsa a d-angliai Aylesbury város környékén alakult ki, nevét is innen kapta. Tolla és bőre fehér, csőre és lába halvány lilás-rózsaszínű. Testalakulására a széles, mély és hosszú forma jellemző.
 
A pézsma-kacsa önálló faj. a mosusz- kacsa őse. Változatos színű, a gácsér testtömege 3,5-4kg, a tojóé 1.5-2 kg.
 
 Khaki campbell kacsa mint kifejezetten étkezési tojást termelő kacsa-fajta az utóbbi évtizedekben világszerte háttérbe szorult.
 
 Roueni kacsa, nagy testtömegű, jó húsformájú, kiváló húsminőségű fajta.