Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


házi sertések

2011.12.25

Gerinces, emlős, páros ujjú patás, mindenevő.
 
Kinézete:
Feje aránylag nagy, orra kissé ormányszerű, jól mozgatható, és orrkorongban végződik. Farka rövid, lehet görbe vagy egyenes. Vaskos teste és rövid lábai vannak. Lábáin négy-négy ujja van, melyek közül a középső két nagy ujjának patáin jár.
A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik. E szokása azért jelentős, mert döglött vándorpatkányhoz akár zárt térben tartva is hozzájuthat, és ezen keresztül olykor trichinával is fertőződhet. Jó szaglása miatt szarvasgomba keresésére is használható.
44 foga van, zápfogai gumósak. Metszőfogai folyamatosan nőnek, miközben kopnak és élesednek is az alsó és felső fogsor súrlódása során.
 
 
 
Az állatvédők és a vegetáriánusok egyik legfőbb érve a sertéshús fogyasztása ellen, hogy a házisertés - a vaddisznó háziasított változata - értelmes, tiszta állat. Értelmi képességei hasonlók a kutyáéihoz vagy meg is haladják azokat. Európai kultúrákban pedig nem szokás a társként, házi kedvencként tartott kutyát megenni, akkor miért bánunk olyan kegyetlenül a kutyához hasonlóan megszelídíthető és tanítható disznókkal?
 
 
tényleg okosabbak a disznók, mint a kutyák?
A sertések és a kutyák egyaránt meglehetősen értelmesek, mondja Brenda Coe, a kutyák viselkedésének jó ismerője és oktatója, Curtis munkatársa. Az "intelligenciát" állatok esetében azonban meglehetősen nehéz definiálni. A szakemberek többsége állati intelligencián azt a képességet érti, hogy a vizsgált állat mennyire tudja elsajátítani és végrehajtani azokat a feladatokat, amelyeket az ember tanít neki. Nem létezik olyan, hogy állati IQ vagy az állati intelligencia valamilyen hasonló standard mércéje, amely lehetővé tenné a közvetlen összehasonlítást. Két disznó vagy két kutya teljesítményét össze tudjuk hasonlítani egymással, de egyik fajt a másikkal nem . Éppen ezért nehéz lenne eldönteni, hogy a disznó vagy a kutya intelligensebb állat.
Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a disznók és a kutyák egyaránt jól teljesítenek a különböző feladatokban, motivációjuktól és erejüktől függően. A sertések számára az ennivaló a fő motiváció, a kutyáknál viszont a hűség és a megfelelni akarás az elsődleges ösztönző erő.
A két állatnak eltérőek a fizikai adottságai is. A disznók általában rövidlátók, elsősorban a szaglásukra és a hallásukra támaszkodnak. A kutyáknak szintén jó a szimatuk, de jobban kihasználják a látásukat. A disznókat a feladatok teljesítésében egy további fizikai korlát is hátráltatja: kevésbé ügyesen kezelik a tárgyakat szájukkal, míg a kutyák könnyen kapnak a szájukba bármit.
Összegezve, bizonyos feladatokat a kutya tanul meg gyorsabban, míg másokat a disznó - attól függ, melyiknek mi "testhezállóbb".
 
Disznót házi kedvencnek?
Ha a leírtak után arra gondolnánk, milyen jó lenne otthonra egy "házi disznó", azért kétszer is gondoljuk meg a dolgot. A disznók ugyanis - éppen intelligenciájuk miatt - rendkívül kíváncsiak, fölfedező útjaikon rengeteg kárt okozhatnak. Ráadásul nagy a helyigényük. A vágásra tenyésztett sertéseket nagyjából 125 kilogrammosan adják le, de a disznók tömege elérheti a 300-350 kilogrammot is. Noha sokan tartanak a házuknál kedvtelésből vietnámi csüngő hasú disznót (például az ismert színésznek, George Clooney-nak is volt ilyen kedvence), ezek a kisebb termetű disznók néha igen agresszívak lehetnek.

forrás : https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../