Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tyúkok

2011.08.22

 

 A magyar tyúk

 

A tyúkól kialakítása:A tyúkól kialakítása nagyon fontos szempont hiszen az egész napi kapirgálás után tyúkjaink pihenni térnek. Mielőtt beszereztük első tyúkjainkat a tyúkólat kitakarítottuk és kimeszeltük.. A tyúkól jól szellőző helység legyen, de ne huzatos. Ablak nem szükséges, elég egy bejárat. Ha nincs ablakunk a tojófészkeket a helység sötétebb részén helyezzük el, mert tyúkjaink szeretnek sötétben tojni. Szalma mindenképpen kell a tyúkok fészkébe amit hetente ajánlott kicserélni. Szükség van még az éjszakai alváshoz alvóhelyre. A tyúkok szeretnek rudakon ülni. Fontos, hogy a rúd vagy rudak egy magasságban legyenek, mert hatalmi harc alakulhat ki a jobb és magasabb helyekért. Helyezzünk még el itatót és etetőt. Nem szükséges nagy edény ,mert ritkán esznek egyszerre.
 

 
 

Amire még figyelnünk kell...
Etetőt és itatót olyat válasszunk amit nem tudnak felborítani. Legjobb erre az önetető és önitató. A tyúkól úgy legyen kialakítva, hogy árnyékos hely is legyen a hűsölés miatt. A meszelés azért fontos, mert a tyúkok elkezdik a falat “enni” ha mész hiányuk van, innen látjuk, hogy szükségük van több mészre.
Ha még nem tudják hova kell elvonulniuk éjszakára és nem tudják hova kell tojást tojni akkor még ne aggódjunk idővel mindenre rájönnek, de ha van időnk segíthetünk nekik, például este az ülőrúdra tenni őket.


Általános tulajdonságok:
Súlya
kakas 2,5–3 kg, tojó 2,0-2,3 kg
Tenyésztojás tömege
55-60 g
Tojáshéj színe
a tyúk színétől függően krémszínű, világosbarna vagy barna
Éves tojáshozama
140-150 db

 
A tyúkok tápláléka:
A tyúkok tápláléka minden háznál eltérő.
Az étlapon a főétel a kukorica. Ettől szép sárga lesz a lábuk, ez adja későbbiekben a levesünk színét is . Borsó fontos a fehérje bevitel miatt. A napraforgó és búza szintén fontos alapanyag. Leggyakrabban kukorica, borsó és napraforgó keveréket adnak kapirgáló állataiknak. Ha van rá lehetőség daráljuk meg . Ez a keverék elég kell legyen, hogy kielégítse minden igényüket.. A kukorica a legolcsóbb, a borsó a legdrágább. Döntsük el mennyit szánunk a továbbiakban az étkeztetés fontosságára. Ha őrleményt akarunk nekik venni kompletten akkor úgynevezett borsós darát vegyünk. Tulajdonképpen ez a csibedara őrölt változata.

forrás: https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../