Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pingvinek

2012.07.19

Déli sark lakója- a Császár Pingvin

A legnagyobb ma élő pingvinfaj, kifejlett példánya 90–110 centiméteres.
Testtömege 20–40 kilogramm.


Élőhely:
Az Antarktisz úszó jégtábláin, ill. környező tengerekben él, ez az egyetlen madár, amely  nem tette lábát szárazföldre.

Táplálkozás:
kizárólag a tengerből nyeri.
Hallalkrillelplanktonokkaltintahallal táplálkoznak.

Fészkelőhelye:
egy jégfal oltalmazó árnyékában, a parttól sok km-rel beljebb. Olyan helyet kell
választania, amely a nyár beköszöntével és a fiókák önállóvá válásáig nem olvad el. Néhány madár
akár 100 km-t is gyalogol a jégmezők belseje felé

 

Szaporodása:
Az udvarlás márciusban kezdődik. Május-július között, téli éjszakában rakják le
egyetlen tojásukat. A szülők nem építenek fészket, hiszen itt nincs erre alkalmas építőanyag. A
tojást úgy védik a hideg ellen, hogy lábukon melengetik. Valahányszor a szülők átadják egymásnak

a tojást, csőrüket lehajtva kiáltanak. Ez szinte rituális szertartás náluk. A hím 40-50 napig kotlik a tojásokon, amelyet a –40  C-s hidegben hasáról alácsüngő költőredőjében védelmez. A kotló hímek  szorosan egymáshoz simulnak, hogy így tartsák a meleget. Ilyenkor 6000 madár is  összepréselődhet. A tojó röviddel a fióka kibújása előtt érkezik vissza. Átveszi tojást, majd a kibújt  fiókát kb. 40 napig melengeti. A kimerült hím, amely ekkorra a testsúlyának kb. felét elveszttette  végre táplálék után nézhet. Amint a fióka elég nagy ahhoz, hogy magára hagyják, társaival együtt  egyfajta óvodába kerül, szülei pedig vadászni mennek.

Fajvédelem:
Nincs sok természetes ellensége és olyan környezetben él, amelyet csak kevés más faj visel el. A sarki tengerek további szennyezése veszélyezteti a faj megmaradását.


Egyéb:
A császárpingvinek  akár 20 évig is élhetnek. Természetes ellenségeik a leopárdfókák, és elefántfókák, valamint a kardszárnyú delfin.

A Déli-sarkvidék repülni nem tudó madarai a pingvinek. Közülük a legnagyobb a császárpingvin, mely kb.100cm. Színe a hátoldalon szürkésfekete a hason fehér, csupán nyaka és fülének környéke sárga. Kétrétegű, tömött tollazatával és vastag hájrétegével védekezik a hideg ellen.

 

forrás : https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../