Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tundrafarkasok

2012.07.19

 

Finnországtól Kamcsatkáig terjedő tundra és erdős tundra régió lakója.
Nagy termetű, hosszú szőrű, világos szőrű farkasok, nagyon hasonlók az alaszkai fehér farkasokhoz


Élőhely:
Az egész Északi sarkvidéken a nagy összefüggő jégfelületek és jégtáblák kivételével.

Életmód: 
Rendes körülmények között kis falkákban élnek. Olyan kis családi kötelékben, amely egy párból, annak kölykeiből és még nem párosodott utódokból áll. A falkát a rangidős alfahím uralja, ebben párja, az alfanőstény csaknem egyenrangú vele.


 

Szaporodás:  Ősszel és télen a falka folyamatosan vándorol, de a márciusban történő párzást
követően a vemhes nőstény farkas elhagyja a falkát, hogy megfelelő odút keressen. A született
kölykök vakok és süketek, teljesen az anyjukra vannak utalva.

 

Táplálkozás: Havasi nyulak, pézsma tulkok alkotják az étlapot. Ha az egyik farkas az áldozatába  harap a többiek a segítségére, mennek, és közösen teperik a földre a megsebzett állatot.

 

Fajvédelem: A tundra farkas az egyetlen alfaj, amely még eredeti elterjedési területének egészén megtalálható

 

Egyéb:
A legnagyobb termetű farkasalfaj, az orra hegyétől a farka végéig 220 cm-re is megnőhet. Tömege 50-63 kg, marmagassága 70-95 cm. Szőrük fehér, vagy szürkés, barnás, esetleg fekete színárnyalatú lehet. Átlagos élettartam fogságban 16 év.
Táplálékuk elsősorban nagy testű növényevők, jávorszarvas, wapiti, karibu, bölény, pézsmatulok, havasi juh. Egy felnőtt farkas egyszerre akár 10 kg-nyi húst képes elfogyasztani. 
A párzási időszak március végén kezdődik, sokkal később, mint a többi farkasalfajnál. A nőstények kb. 5-15 napig tüzelnek, majd 63 nap vemhesség után 2-6 utódot hoz a világra. 
Mint a legtöbb farkasra, így a tundra farkasra is a vadászok jelentik a legnagyobb veszélyt.

 

forrás : https://beagle-club.eoldal.hu/cikkek/tovabbi-allatok.../